Kultuur
28. mai 2015, 07:00

28. MAI: Kuidas hull sakslane Punasele väljakule lendas (1)

Just täna 1987. aastal lendas 19aastane Lääne-Saksamaa kodanik Mathias Rust väikelennukiga Cessna Helsingist takistamatult Nõukogude õhuruumi ning maandus Moskvas Punasel väljakul. Maailma kõige naljakam moodus piirivalvurite päeva tähistada!

Rust nimetas oma lendu mõttelise silla loomiseks itta, et vähendada ida ja lääne vahelisi külma sõja aegseid pingeid. Rusti lend läbi NSV Liidu väidetavalt läbitungimatu õhukaitsesüsteemi tõi kaasa suurpuhastuse NSV Liidu sõjaväe juhtkonnas.
Mathias Rust oli oma ajaloolise lennu ajaks väheste kogemustega, kõigest umbes 50 tundi lennanud harrastuslendur.

Rust jõudis Moskva kohale umbes kell 18.15 õhtul. Ta lendas maandumiskohta otsides mitu tiiru kesklinna kohal absoluutse lennukeelu piirkonnas. Algul kavatses ta maanduda Kremlis, aga siis leidis, et sinna võib ta jäljetult kaduda ja üritas maanduda Punasel väljakul. Rohkete jalakäijate tõttu polnud seal maandumiseks ruumi. Rust maandas lennuki Moskva jõe sillale ja ruleeris autode vahel Vassili Blažennõi kiriku kõrvale busside parkimisplatsile. Seal jõudis Rust paar tundi enne vahistamist anda autogramme lennukit uudistama tulnud möödakäijatele.

Kohtus süüdistati Rusti huligaansuses, lennuliiklusreeglite rikkumises ja ebaseaduslikus NSV Liitu sisenemises. Rust mõisteti neljaks aastaks vangi üldrežiimiga vanglasse, aga üldvanglasse ta ei jõudnud. Teda hoiti Moskva Lefortovo vanglas ja vabastati ennetähtaegselt kahe kuu pärast hea tahte märgina, kui Ronald Reagan ja Mihhail Gorbatšov sõlmisid keskmaarakettidealase kokkuleppe.