Silt Salvadori kesklinnas - autode sisenemine keelatud.Foto: Liina Metsküla
Blogid
26. mai 2015, 23:16

Linn on politseinikke täis, aga ikkagi tulistatakse keegi sealsamas surnuks... (1)

Öeldakse, et Brasiilia ja üleüldiselt Ladina-Ameerika on üsna ohtlikud (kuigi see ohtlikkuse tase sõltub alati piirkonnast, kellaajast ja sellest, mida näitad endal olevat) Kui läksin mõneks päevaks Rio de Janeirost Salvadori, ütlesid kõik, et seal tuleb küll väga ette vaadata.

Ka kesklinn Pelourinho pidi olema ohtlik, nii et õhtuhämaruses ei tasu seal kõndida. Nii ma siis õhtul värisedes (okei, tegelikult ei värisenud, aga tavapärasest valvsam olin küll) kiiresti taksost hosteli lippasin.

Järgmisel päeval vaatasin linnas ringi. Tegemist on imearmsa kohaga ning iga mõnekümne meetri tagant võib näha täisrelvastuses politseinikke. Kuidas saab seal siis ohtlik olla!?

Sattusin sel teemal rääkima hosteli töötava itaallanna Saraga. Tema on Salvadoris olnud ligi kolm kuud, nii et peaks teadma, kuidas selle ohtlikkusega lood on. Sara ütles, et päris pimedas tõesti ei tasu väljas ringi liikuda. Teda on näiteks keegi jälitama hakanud, kuid õnneks midagi ei juhtunud.

Üks lugu, mille ta jutustas, oli aga päris ehmatav. See juhtus kolm nädalat tagasi.

Nimelt kolis Sara ühest hostelist teise ja uue kodu poole minnes peatus üks auto peatus praktiliselt tema kõrval. Tumeda auto aken avanes ja keegi tulistas läheduses olnud mehe suunas. Mees sai sündmuskohal surma. Võib suure tõenäosusega oletada, et tegemist oli mingi arveteklaarimisega. Vaevalt nad kedagi suvalist tulistasid. Eks see ole sama, mida rääkisid mulle mehhiklased Jazmin ja Miguel (lugu saab lgeda SIIT) - arveteklaarimine toimub tavaliselt kurjategijate vahel ja tavainimesed sinna ei puutu.

Kõnealune juhtum leidis aset kesklinnas ja kordan veel kord, et seal piirkonnas on väga palju politseinikke.

Aga kui kurjategijad tahavad tegutseda, siis küllap politseinikud neid ei häiri. Belglane Timmy, kellega ma Kolumbias tuttavaks sain, jäi oma telefonist ilma kõigest kümnekonna meetri kaugusel politseinikest. Istus pargis, nutitelefon käes, ja päise päeva ajal tõmmati see talt ära. Läks siis politseinikele ütlema, et selline lugu juhtus. Politseinik küsis, et kus täpselt. Timmy osutas pargipingile ja ütles: "Näete, siin!"

Aga kui rääkida veel Salvadori kesklinnast, siis inimeste julgeoleku mõttes on seal keelatud autodega ringi sõitmine. Hosteli töötaja sõnul on see keelatud ajast, mil üks auto ajas alla kaunist kesklinnast fotosid klõpsiva prantslase.