.Foto: Anu Samarüütel
Ilu ja mood
19. mai 2015, 16:00

Moeillustratsioone vaatama!

Alates 23. maist saab Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis vaadata näitust "Uus Põhjamaade moeillustratsioon II", mis esitleb Eesti, Soome, Norra, Taani ja Rootsi moeillustraatorite enamuses just sellele näitusele valminud töid. Näituse kuraatoriks on tuntud moetoimetaja ja fotograaf Toomas Volkmann.

Näitus avab Eestile lähima regiooni – Põhjamaade – moeillustratsiooni kui kasvavat huvi koguvat nähtust, keskendudes tänasele päevale, värsketele suundadele ja tehnikatele, mida kunstnikud eneseväljenduseks kasutavad.

Moeillustratsioon on jõudsalt arenev, kuid põhjalikult läbi uurimata, aina enam tähelepanu pälviv kunstiliik, mille kaudsed juured ulatuvad aastasadade taha, klassikalise joonistamisoskuse ja graafika algusaegadesse. Laiemat tuntust kogusid moeillustratsioonid moeajakirjade kaante vahel, olles fotograafia eelsel ajastul moedisaini vahendajaks. Viimasetel aastakümnetel on nihkunud fookus rõivaste edasiandmisest iseseisva eneseväljenduse poole, visuaalse, kaasakiskuva uue konteksti tekitamisele kaasajaga, isikupäraste maailmadega vaataja lummamisele, mis oma kordumatuses on leidnud laia kasutust moetööstuses, ajakirjades, poodide sisekujundustes ning moe- ja popkultuuri valdkondade kõige erinevamate brändide turundusstrateegiates. Moetööstuse kindlaks ja väljapaistvaks osaks kujunemine ja laialdane nähtavus on omakorda tekitanud suurema huvi žanri vastu kunstigaleriides ja muuseumides.


Ajaloost, kaasajast ja elustiilidest inspiratsiooni ammutavad illustraatorid valdavad kõige erinevamaid joonistamise ja maalitehnikaid, neile lisaks ka assamblaaži ja uuemaid digitehnikaid. Nende teoste piiramatus teemaderingis segunevad realistlikud inimproportsioonid ja ideaalid, geomeetria ja sürreaalsus, loodus ja mütoloogiad, poeesia ja argisus, fotograafia ja vabakäejoonistus. Just valdkonnasisene mitmetahulisus ja vastuolulisus muudavad žanri atraktiivseks väga laiale publikule.

Kunstnikud, kelle loominguga saab näitusel tutvuda:
Eestist: Marju Tammik, Anu Samarüütel, Britt Samoson, Kätlin Kaljuvee
Soomest: Laura Laine, Annu Kilpeläinen, Riikka Sormunen, Jarno Kettunen
Rootsist: Cecilia Carlstedt, Stina Persson, Daniel Egneus, Sara Andreasson, Liselotte Watkins
Taanist: Naja Conrad-Hansen, Mia Marie Overgaard, Mads Berg, Lisa Grue
Norrast: Esra Roise, Natalie Foss, Magnus Voll Mathiassen, Hans Christian Oren