Kultuur
19. mai 2015, 07:58

19. MAI: Pommid Stockmanni kaubamajas

15 aastat tagasi plahvatasid Stockmanni kaubamajas kumbes kuuetunnise vahega kaks pommi. Viga said neli inimest, neist kaks tõsisemalt.

Esimene pomm lõhkes varahommikul 4.40, teine päeval veidi enne kella 11 ja selles plahvatuses said ka kaks külastajat viga. Plahvatustele eelnevalt helistas vene keelt kõnelenud mees kaubamaja turmameestele ja teatas, et majas on pomm. Veidi hiljem helistas ta uuesti ja nõudis juba kaht miljonit krooni. Pommi plahvatas esimese korruse toidukaupade osakonnas 4.40. Ka teine pomm plahvatas toidukaupade osakonnas.
Kuigi kaitsepolitsei uuris muuhulgas ka võimalust, et tegu võib olla terroristliku aktsiooniga NATO peasekretäri lord George Robertsoni Eesti-visiidi puhul, seost siiski ei leitud. Kurjategijad saadi kätte kiiresti ja juba sügisel saadeti plahvatuste korraldamises süüdistatuna kohtu alla 22-aastased Deniss Balõnski ja Nikolai Bobrovi, ning sellele kaasa aitamises turvafirma ESS endise töötajana kaubamajas töötanud 25-aastase Maria Kaširova. Lisaks astuvad kohtu ette veel kolm meest, kes on asja korraldamisega kaudsemalt seotud.
Idee autoriks oli Nikolai Bobrovil, kes soovis kaubamajalt lihtsalt raha välja pressida ning valis Stockmanni kaubamaja seetõttu, et pidas seda Tallinna suurimaks ja kallimaks kaupluseks.
Mõni nädal hiljem kurdab Stockmanni kaubamaja juhataja Pentti Korhonen Ärilehes, et pommiplahvatustega seotud kahjud ulatuvad ligi 8 miljoni kroonini (511 293 eurot, tollal umbes nelja päeva müügikäive) ja sündmuse tõttu kaotas kaubamaja umbes viiendiku klientidest.