TÕNIS ERILAIDFoto: TAIRO LUTTER
Blogid
18. mai 2015, 07:00

Kuidas Eesti aadlimees siivutusi levitas

"Balti parunite uus tegevusala. Sada pakki pornograafilisi pilte tabati eile Tallinna postil," kirjutab Postimees 18. mail 1930. Tallinnas tegutsevat lausa selliste piltide vabrik ja kriminaalpolitsei hoiab seetõttu postisaadetistel teraselt silma peal.

Fotosid levitas Euroopas tõepoolest aadlivõsu – Haapsalus pildistamist alustanud ja siis Tallinna kolinud tol ajal napilt 26aastane Ned de Bagge (Eduard von Baggehufwudt). Kuulsa ja rikka Vasalemma kandi suguvõsa järeltulija kasutas Rahvalehe andmeil modellidena Tallinna kõrgseltskonna tütreid, kes ei vaevunud oma nägugi piltidel varjata.

Koolilapsi olevat ta meelitanud kommide ja likööriga. Raha said modellid ka näpuotsaga. Bagge oli ju nende silmis unelm – pikk, sihvakas, ilus mees. Pealekauba aadlik. Kihnu saarele asumisele saadetud de Bagge põgenes sealt Lätti – dokumendid viis talle järele asjakohaselt noor kena plika.

Valepassiga aastaid Euroopas ringi seigelnud mees ilmus 1939. aastal Hispaaniast Franco režiimi alt põgenenute vangilaagrisse Prantsusmaal. Hiljem, juba läinud sajandi kuuekümnendail aastail, taotles ta elamisluba Rootsis, mille andmisest võimud olevat keeldunud. Kuid Rootsi rüütlimatrikli esindaja otsis teda ja de Bagge võimalikke järeltulijaid veel mõni aasta tagasi internetis taga.