Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
16. mai 2015, 08:00

Kuidas Pikkema Jani Ano jumalat kirjeldas (2)

"Nägin Jumalat, kes kõike mulle käis näitamas ja mulle kõiksuguseid magusaid marju süüa andis. Nägin õndsaid, kes seal rõõmsasti elasid ja täie pihuga ilusaid ja magusaid marju sõivad," kirjeldas Maidla valla taevaskäija Ano kirikuõpetajale, kes temalt kohe päris: kuidas jumal välja nägi?

"Oli väike, kuivetanud, kõhn vaene vana mehikene, kel lõpmata pikk nina peas," vastas Ano.

Tema "nurjatu ja jumalakartmatu looma, muidu küll tuima ja rumala" käimistest taevas ja põrgus kirjutas Marahwa Näddala-Leht pikalt 1823. aastal.

Algul noomis kirikuõpetaja teda suusõnal. Mõisaski keelati Anol ringikooserdamine ja jumalast jutustamine ära. Kuid nagu nädalaleht kirjutab, oli Ano varsti taas kirikuõpetaja juures ja püüdis tema südant pehmendada. Kui sellest midagi välja ei tulnud, siis kadus ta külast ja avastati Vaopere kõrtsist, kus ta maarahvale prohvetina esines ja oma taevaskäimisi kuulutas. Lehe andmeil tuli palju inimesi kokku, et teda kuulata ja küllap rahagi anda. Siis lasi mõisahärra ta kinni võtta, "head kassukad naha peäle suggeda" ja pärast seda kirikuõpetaja juurde saata, et too hukkaläinud hinge uuesti noomiks ja jumala juurde aitaks. Ano ajas esiti jälle vastu ja hakkas oma taevaskäimistest rääkima, kuid tunnistas pärast kirikuõpetaja põrkimist oma nägemused siiski pettuseks.