Pilkupüüdev meik: Kui keegi su õnnestunud jumestust kiidab, siis ikka selleks, et sind rõõmustada.
Inimesed
15. mai 2015, 07:00

Naised, kompliment ei ole kole koll! (1)

Oled peol ja võhivõõras inimene kiidab su suurepärast kleidivalikut. Tänamise asemel rehmad käega ja ütled, et oh see pole midagi erilist, ostsin selle allahindluselt. Tuleb tuttav ette? Miskipärast ei oska naised üldse komplimente vastu võtta!

Pole vahet, kui enesekindel naine on või kui hästi ta end oma uue soenguga tunneb, miskipärast ei oska enamik neist ikkagi komplimentidele reageerida, kirjutab Women’s Health. Selle asemel, et tähelepanu või tunnustuse üle siirast rõõmu tunda ja seda ka väljendada, kipuvad naised pigem öeldule vastu vaidlema, sellele põhjendust otsima või mis kõige hullem – öeldut lihtsalt eirama.

"Sirge seljaga komplimenti vastu võttes ja selle eest tänades riskib naine üleolevana näida," tõdeb psühhoterapeut Alyson Lanier, et endiselt kehtib põhimõte, et mida tagasihoidlikum, seda parem.

Täpselt sama mulje on jäänud armastatud näitleja ja laulja Katrin Karismale Eesti naistest. Samas raadiohääl ja telenägu Kirsti Timmer usub, et Eesti inimesed on muutunud avatumaks ja hakanud üksteist rohkem tunnustama.

Tunnustus vastaku ka tõele

Timmer tunnistab, et temagi ei oska alati komplimendile reageerida. "Üks mees ütles mulle äkki keset mingit kontserti: "Rääkige, rääkige, rääkige midagi! Ma tahan kuulda teie häält! Ma tahan, et te mulle midagi ütlete"," mäletab Timmer, kuidas üks fänn tema häälest võlutud oli.

"Selline olukord lõi mul jalad alt ära. Kähisesin midagi vastu, et mul on hääl ära."

Superstaarisaates koos kolme noormehega võistlustulle jäänud Gertu Pabbo aga kinnitab, et teda ootamatu tähelepanu ei ehmata. "Tavaliselt reageerin ikka julgelt, kuidas siis muidu. Tänan alati."

Karisma usub, et kõik naised armastavad, kui neile komplimente öeldakse. "See on ju vastus sellele, kuidas nad on enda eest hoolitsenud," täheldab ta.

Seejuures ei tohiks komplimente niisama suusoojaks pilduda, tähtis on, et need ka tõele vastaksid, "Kui sulle 60aastasena öeldakse, et sa näed välja 25, siis see on ju jama!"

Talle endale tehtud komplimente meenutades hakkab Karisma naerma. "Hiljuti tuli üks proua pärast esinemist sirge seljaga üle saali minu juurde ja ütles: "Ma käisin 30 aastat tagasi teie kontserdil ja kinnitan teile, et te pole üldse muutunud."

Pabbole meenub positiivne tähelepanu saatest "Eesti otsib superstaari" tema särava esinemiskleidi kohta. "Eriti palju tähelepanu sai minu Swingersi voorus kantud kuldne kleit, sest pea kõik kohtunikud mainisid selle ära," rõõmustab neiu.

Kõige rohkem aga rõõmustab lauljatari see, kui teda võrreldakse emaga.

Timmerile aga tegi kõige ilusama komplimendi tema poeg, olles siis vaid nelja-aastane. "Ta ütles, et "sa oled maailma kõige ilusam naine, keda ma eales kohanud olen". See tõi küll pisara silma."

Asjad, mis takistavad rõõmustamast

Psühhoterapeut toob välja kolm peamist põhjust, miks naised komplimenti kuuldes rõõmustamise asemel pigem ehmatavad. Kui sa endale aru annad, milline neist kolmest põhjusest takistab sinul kiidusõnade üle rõõmustamast, oled juba poolel teel õige reageeringuni.

Levinuim põhjus komplimentide tõrjumiseks on see, et teised naised teevad ju samamoodi! Kuni kõik su ümber komplimentide peale juuksejuurteni punastavad ja neid kogu hingest tõrjuvad, on raske neist eristuda ja kiitus tänuga vastu võtta.

Teine probleem on selles, et enamik naisi on kasvanud üles teadmisega, et komplimente lihtsalt tänuga vastu võtta pole viisakas. Samal ajal, kui poisid liivakastis kraaklevad, kelle isa on tugevam, arutlevad tüdrukud hoopis selle üle, kes on ilusam. Kusjuures kõik arvavad, et nemad on koledad, aga nende sõbranna, seevastu… Enese väärtuse pisendamine ja teise upitamine on naisele omane juba plikapõlves.

Väga sageli takistab naistel öeldut puhta kullana võtta kohutav enesekriitika. Nad lihtsalt ei usu, kui nende suurepärase füüsilise vormi või ilusa uue kostüümi kohta siiras kompliment tehakse. Paljude naiste peas elab nimelt üks väike deemon, kes sosistab: "Ära kuula teda! Sa võiksid olla veel palju kõhnem! Su kostüüm oli ju juba aasta tagasi moes, aga sina hankisid selle alles nüüd!"

See hääl kinnitab pidevalt, et sa pole piisavalt hea. Ja kuigi komplimente võib tulla pidevalt, kõlab see kiusakas hääl alati kõvemini. Just madal enesehinnang sunnib ütlema, et oh, mis sa ikka mu soengut kiidad, mu juuksed on kohutavad, või et mu kingad on nii vanad, parem ära vaata neid!

Kuidas oma käitumist muuta?

Kui oled üks neist, kes ei oska heale sõnale mõistlikult reageerida, siis pinguta, et oma käitumist muuta. Lisaks kõigele annab kosunud enesekindlus tõenäoliselt tunda ka sinu rahakotis, sest ära jäävad ebakindlusest tingitud kulutused oma välimuse kohendamiseks. Proovi järgmist:

• Hoia teadlikult ja pidevalt silm peal sellel, kuidas sa käitud, kui keegi sind tunnustab. Kas kohmetud tähelepanust? Ajad tagasi ja ütled, et sa pole sugugi kiiduväärt? Kuni sa ei tunnista endale, et reageerid komplimentidele valesti, pole lootustki, et midagi muutuks.

• Ükski naine ei kiida teist lihtsalt niisama. Kui mõni sookaaslane sulle midagi ilusat ütleb, üritab ta tõenäoliselt sinuga sõbraks saada. Psühhoterapeut Lanier rõhutab, et naiste omavaheliste komplimentide puhul pole nende sisu reeglina üldse oluline: põhiline on just peidetud sõnum, mis ütleb: "Ma ei kavatse sulle haiget teha ja tahan, et teaksid, et sa meeldid mulle!".

Seda teades on ehk kiidusõnu ka lihtsam vastu võtta.

• Enne, kui komplimendile vastad, võta endale hetk aega. Hinga sisse ja korda mõttes, mida sulle öeldi. Anna endale aru, kuidas see sind end tundma paneb. Keegi ütles, et sa näed täna suurepärane välja? Kindlasti tahab hääl su peas kohe sosistada, et see on jama. Aga tegelikult sa ju nägidki hommikul rohkem vaeva kui tavaliselt. Kui oled endale aru andnud, et oled kiituse tõesti auga ära teeninud, aja selg sirgu, naerata sõbralikult, ja täna! (Women’s Health)