Foto: PantherMedia / Scanpix
Kultuur
7. mai 2015, 14:30

Suitsetamisega seostatakse juba 26 haigust! (5)

Viit haigust ja terviseseisundit, mida varem suitsetamisega ei seostatud, peetakse nüüd selle kahjustava harjumuse tagajärjeks.

Kopsuhaiguste, mõnede vähkide, veresoonkonnahaiguste, infarktide ja insultide seos suitsetamisega on hästi dokumenteeritud. Ameerika teadlased selgitasid aga välja, et suitsetamine suurendab ka märkimisväärselt riski haigestuda neeruhaigustesse, soolehaigustesse, mida põhjustab verevoolu puudulikkus, infektsioonidesse ja sellistesse südame- ja kopsuhaigustesse, mida varem suitsetamisega ei seostatud. Selline järeldus tehti umbes ühe miljoni inimese kümme aastat kestnud jälgimise põhjal ja nende terviseandmete analüüsimisel.

Seni seostati suitsetamisega ametlikult 21 haigust: 12 vähitüüpi, kuut südame-veresoonkonnahaigust, diabeeti, kroonilist obstruktiivset kopsuhaigust ja gripiga kaasnevat kopsupõletikku. Ameerikas sureb suitsetamise tagajärjel igal aastal 480 000 inimest, WHO andmeil üle maailma kuus miljonit, kui võtta arvesse ka passiivne suitsetamine. Need numbrid on aga uue uuringu valguses märkimisväärselt suuremad – nimekirja lisatud haigusi arvestades sureb Ameerikas suitsetamise tõttu igal aastal inimesi 13% ehk 60 000 võrra rohkem, kui seni arvati, terves maailmas aga 780 000 inimest rohkem.

Allikas: Daily Mail