Jakk: New Yorker, jumpsuit: Lindex, tossud: Adidas Super­color, kott: River Island, prillid: House of Holland x Linda Farrow.
Ilu ja mood
2. mai 2015, 08:00

Helene Vetik: riietusele ma reegleid ei sea!

Kui paljudele on Helene Vetik tuntud kui disainer, kunstiakadeemia õppejõud ja Hmmm stuudio looja, siis tegelikult pühendab ta palju aega ka moeblogile uustuus.ee, mis on täpselt sama värvikas kui Helene.

Nimi: Helene Vetik

Blogi: uustuus.ee

Mis ajast blogi pead? Peaaegu neoliitikumist alates, aga täpsemalt kaheksa aastat.

Miks blogi pidama hakkasid? Kogusin inspireerivat materjali arvuti folderisse ja saatsin seda tihtilugu sõpradele meiliga, kuna tänast sotsiaalmeediat polnud siis olemas. Mingi hetk otsustasin ligipääsu kergendamise mõttes koguda seda materjali blogisse, et saaks ise igalt poolt ligi ja sõbrad ka.

Millest kirjutad? Uustuus ongi kõik uus ja tuus, disain, mood, üritused. Peamine asi on mitte vinguda ja mitte maha teha kedagi, negatiivsust jagub internetti niigi. Ainus kindel reegel, millest olen kõik need aastad püüdnud kinni hpoida, ongi toredad vaibid ja kui millestki postitan, siis sellest, mis mulle ikka meeldib, päris veider oleks aega kulutada sellele, mis ennast närvi ajab.

Kuidas oma stiili iseloomustad? Kui jutu poolest olen mida-sülg-suhu-toob-tüüpi inimene, siis riiete poolest samuti, mida kapp selga toob. Reegleid ei sea ja kunagi ei ütle mitte kunagi.

Klassikaline argipäeva outfit: Toss, retuus, suur pusa, seljakott. Midagi mustriga, midagi ilusat tooni, midagi väga mugavat.

Peole panen selga: Olen suur stiilipidude fänn, nii et vahel lähen peole täismäng Marie Antoinette’i kostüümis. Aga tavalisele tantsupeole olenevalt kohast ja tujust, midagi ekstravagantset kindlasti, kuid et oleks mugav liigutada.

Kingad: Mul on väga suur valik kõikvõimalikke ketse, ketsikultuuri fännina oman klassikuid, nagu Adidas Superstar, Jeremy Scott või ZX-flux. Kingadest on nii peeneid kontskingi kui ka platvormiga robustsemat kraami. Kui aus olla, siis unistuste kingapaari polegi, olen täitsa rõõmus kõige üle, mis mul juba on.

Kotid: Päris palju on mul seljakotte, lemmikuteks Alexander Wang ja Stella McCartney. Niisama nunnusid vintagekotte ostan kaltsukatest hea meelega ja kaks suurt lemmikut on hologrammriidest kotid.

Ehted: Mida aeg edasi, seda vähem ostan lihtsat bižuteeriat. Pigem lähevad südamesse vanad või kellegi huvitava inimese tehtud looga ehted. Võimalik, et selles on süüdi see, et õpetan aksessuaaride kursust Eesti kunstiakadeemias. Mida rohkem ehtedisaineritega kokku puutun, seda imelikum on suvalisi asju kanda, aga ei välista sedagi.

Parim ost: Lemmik Läti moedisaineri QooQoo loodud särk vene kirjaga Ja Rada, mis näeb välja nagu PRADA ja samas tähendab – olen õnnelik.

Mõttetuim ost: Need juhtuvad tavaliselt reisil olles kiirustades, kui pole aega kaalutleda, kas on ikka seda asja vaja. Ja enamasti ongi nii mõttetud, et neid hiljem ei mäletagi. Aga töötan selle kallal, et selliseid juhuseid ei olekski.

Püksid või seelik: Mõlemad! Mugavuse fanaatikuna armastan retuuse ja puuvillaseid pükse, mida rohkem lukke ja vidinaid pükste küljes on, seda jubedam. Aga ilusast seelikust või kleidist ei ütle kunagi ära, iseasi, kui tihti neid Eesti kliimas kanda saab.

Garderoobi kõige pilkupüüdvam ese: Ma kardan, et kogu mu garderoob on pilkupüüdev, päris kirju tegelane teine.

Viimane moeost: Viimane moeost on hoopis kingitus elukaaslaselt ja selleks on supertuus taas Läti kaubamärgi One Wolf kampsun, mis näeb välja justkui paksust lõngast kootud, kuid tegelikult on see kangatrükk.

Unistuste moeost: Kui keegi kingiks mulle mis tahes aasta mis tahes Henry Holland’i kollektsiooni, oleks unistamist väärt.

Millele oled praegu poes silma peale pannud? Kui aus olla, siis tööasjus on käsil päris kiired ajad ja eriti poes ei käi, mistõttu ongi tore, et elukaaslane nägi mu Instagramist, et proovisin kaupluses ZERO sedasama One Wolfi pusa, ostis selle salaja ära ja kinkis mulle. Pärast seda polegi millegi peal silm olnud.

Millist asja oma garderoobist kannad kõige sagedamini? Kindlasti on igapäevane lemmik StellaSport ehk Stella MacCartney Adidase 2015 kevad-suve seeria, asjad on värvikad, sportlikud, moodsad ja ülimugavad, ehk siis sageli kandmiseks ideaalsed.

Mida sul on garderoobis liiga palju? Väga naljakas tunnistada, kuid mul on hirmus palju sokke ja sukki. Iga kord tundub, et nüüd on otsas ja vaja osta ja siis need ilmuvad pesu­masinast juurde ja juba ei mahugi sahtlisse. Selle asja võiks kontrolli alla saada küll.

Mida sul on garderoobis liiga vähe? Alati on puudu üks kõige tavalisem ja lihtsam valge T-särk. Tegime just #BLOGGERSMARKET naistega endale valged logoga särgid ja juba jõudsingi seda liiga palju kandma hakata, kuigi üritus on alles 16. mail. Nii et peaks lihtsalt minema ja ostma paar tavalist särki.

Stiilinipp, millest juhindud? Hoia oma kapis ainult seda, mis sulle tõesti meeldib ja omavahel kokku sobib ja siis saab hommikul ülikiiresti kombineerida, mis tahes kapist välja tõmbad, lähebki käiku.

Mida su käekotist alati leida võib? Põsepuna, kulmu­pliiatsi ja ereda huulepulga. Pabereid ja vildikaid, et kiirelt tööasjus ideekavandeid teha, kui tuhin peale tuleb. Ja pahatihti jogurtit, mille olen kaasa võtnud ja ära unustanud.

Mida sa endale kunagi selga ei paneks? Uut karusnahka loomadelt, kes on pidanud elamiskõlbmatutes farmides elu veetma ja piinlema.

Lemmikkohad šoppamiseks? Kohviku Klaus juures pesitsev Eesti disaini pood, kõikvõimalikud kaltsukad, mõni lihtsam pood ka. Kõige laiem poodlemise pärusmaa on aga internet ja näiteks Etsy.

Kõige tähendusrikkam rõivas: On üks pluus, mis tehtud ema vanast kleidist, väga armastan seda, jube kahju, et ema sellest üldse pluusi tegi, aga ikka on see mulle kallis.

Lemmiklõhn: Praegu kasutan karukest This is not a Moschino Toy, aga üldiselt olen uutele põnevatele lõhnadele alati avatud.

Meigilemmikud: Kulmud on näo raam, nii et kenasti rõhutatud kulm ja hea kulmupliiats on alati lemmik. Teiseks meeldivad esiletoodud põsesarnad ja seega on teiseks lemmikuks põsepuna. Hetkel on käsil L’Oréali vahendid.

Ilunipp: Vähemalt kaks liitrit vett päevas kurgust alla ja minimeeritud valge saia kogus. Ilu algab ikka seestpoolt.