TÕNIS ERILAID Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
28. aprill 2015, 07:00

Kuidas Tallinnas esimene rokifestival peeti

Tallinna ja kogu Nõukogude Liidu esimest rokkfestivali võib kuulajate poolest julgesti rahvusvaheliseks nimetada, sest mingil imeväel olid lätlased ja leningradlased haisu ninna saanud ja rohkete (hipi)jõukudena oldi 28. aprillil 1968 kino Kosmos juures platsis.

"Teile esinevad kitarristide ansamblid," kuulutas plakat suures plokk-kirjas. "Kristallid, Mikronid, Langevad Tähed, Pop-pojad, Virmalised ja Poissmehed." Pilet maksis rubla. Selle eest oleks kõrtsis saanud 50 grammi head konjakit, kaks kinopiletit parimatele kohtadele või seitse pätsi leiba – ja raha oleks jäänud ajalehe ostmisekski.

Niisiis – kallis lõbu kitarribändide kuulamine ei olnud. Kui isegi paadunud muusikasõbrad ei mäleta selliseid bände, nagu Langevad Tähed ja Poissmehed, siis pole häda midagi – need olid venekeelsetest muusikutest koos ja kuigi laulsid inglise keeles, olid juba siis eestlastel ja venelastel mõneti erinevad lõbutsemiskohad.

Eks too kitarristide tase olnud tollal, nagu ta oli. Festivali eestvedajad Virmalised hakkasid kõige enam kõrva. Teised kurtsidki, et olid rohkem nagu kuulsuste soojendajad. Ennelõunasest ajast hoolimata läks minifestival igati korda, kuigi mõnda koerust tehti ka ja pisut lõhuti väärt kino sisustust. Mis tähendas, et teist sarnast minifestivali Kosmoses lähiajal ei peetud.