Pilt minu koduhoovist.Foto: Katrin Lust
Blogid
27. aprill 2015, 22:29

Miks mul on Sauna tänaval sama alaväärne elada kui Madruse tänaval! (121)

Juba nädal aega käib jant Tartu Madruse tänava ümber ja olles ise sellest linnast pärit tean Kvissentali rajooni hästi.

Viimasel ajal on sinna kerkinud uued moodsad kandilised majad. Ülikoolilinnale mitte omased nimed Kapteni, Lootsi ja Pootsmani nimed tundusid juba ammu natuke imelikud, sest meri jääb meist üsna kaugele ja jõelaevandus on ka Tartus juba ammu päris soikus, aga tühja sellest. Uus rajoon, uued nimed. mõtlesin toona, kui sõitsin seal kandis jalgrattaga.

Küll aga pani mind imestama see saaga Madruse tänava ümber, kui 19. märtsil võttis Tartu Linnavolikogu vastu määruse number 60 (uus Kvissentali asumis tänavatele nimede määramine) ja selle ümber lahvatas üleriigiline skandaal, mida võeti lahendama Eesti kallim, Aivar Pilve, advokaadibüroo.

Lugesin huviga hagi avaldust, kus elanikud tõsimeeli väidavad, et nad tunnevad ennast sellise nimega tänavas elades alandatuna. Eriti seetõttu, et naabertänavad on kõrgemate laevaohvitseride järgi nimetatud.

Selle murega pöördusidki elanikud advokaadibüroo vahendusel kohtusse ja palusid Eesti Keele Instituudilt- kui nimeteaduslikult usaldusasutuselt- ekspertiisi.

Tallinna kolleegid hakkasid minult kui tartlaselt küsima, mis meil seal Emajõe Ateenas toimub. Kas meil tõesti pole muid muresid, et palutakse Eesti Keele Instituudil välja selgitada Madruse tänava ajaloolisi ja kultuuriloolisi põhjendusi läbi kohtu.

Sügasin seda muret kuuldes ka ise kukalt ja mõtlesin, et olen teinud suure investeerimisvea. Eelmisel suvel sai lolli peaga ostetud korter sellisele tänavale nagu Sauna.

Esimest korda hakkasin mõtlema tänava nime peale. Eriti kui Sauna tänava lähedal asuvad Kuninga ja Rüütli tänav. Kujutage nüüd pilti, et te peate kuningate ja rüütlite kõrval taluma sellist alandust. Võib olla peaks palkama advokaadi ja tellima uuringu, et miks on ühed vanalinna elanikud eelistatumas seisus kui teised. Seda võiks nimetada ju lausa diskrimineerimiseks. Lisaks sellele on mul pärast Madruse tänava seika lausa piinlik öelda, et ma elan Sauna tänaval. Omal ajal elasid ju popsid saunades ja neid kutsuti saunikuteks. Peremehed eleasid ju kenas suitsutares. Tammsaare 'Tõest ja õigusest' meenub Sauna-Madis, kes andis naisele kere peale. Saunikud ei olnud isegi mitte kehvikutest talupojad, vaid suisa maata mehed.

Eerik-Niiles Krossi abikaasa Mary Jordan, keda samuti tunnen, tegi ilmselt samuti pahaaimamatu investeeringu. Seal asub nimelt tema New Yorki stiilis lokaal Frank. Mõelge nüüd ise, kuidas saab olla moodne baar Sauna tänaval?

Tooksin siinkohal välja Madruse tänava elanike tsitaadi avalduses kohtule: tänava nimetus Madruse on ka kummastav olukorras, kus kõrval asuvad tänavad on tähistatud nimedega Kapteni ja Lootsi. Nimetatu toob kaasa põhjendamatu ebavõrdsuse ning Madruse tänava nimega elanike alavääristamise.

Kui see mereteema on Tartu elanikele siiski hingelähedane, siis teen ilusa ettepaneku Madruse tänav nimetada Majaka tänavaks.

Tahan muide siinkohal lugejatele meelde tuletada, et Tallinnas, kesklinnas, asub ka Invaliidi nimeline tänav. Huvitav, kes küll seal elada tahab... Muide, tervisi Tartu Admirali tänava elanikele - teil on vedanud!