AINULT NIISUTUST, MITTE MIKROOBE: Keeratava kaanega kreemipurgile võiks eelistada tuubi või pump-pudelit. Tõenäosus, et bakterid kreemi sisse sattuvad, on siis väiksem. Foto: Vida Press
Ilu ja mood
24. aprill 2015, 07:00

Kanna nahale kreemi, aga mitte baktereid (2)

Käsi püsti, kes võib puhtast südamest tunnistada, et ei hoia ilutooteid kunagi alles kauem, kui tohiks? Või peseb iga nädal oma meigipintsleid? Kuigi kätemerd ilmselt ei kerki, on oma naha tervise pärast väga oluline kõiki hooldus- ja jumestusvahendeid õigesti säilitada.

Kui oled kreemipotsiku või ripsmetuši eest ligi paarkümmend eurot välja käinud, ei tõuse käsi neid ka aegumisest hoolimata naljalt ära viskama. Mis nendega nii väga ikka juhtuda saab? Samuti pole sugugi haruldane, et jumestuskreem jääb peeglilauale päikese kätte vedelema või sõrm uuristab lauvärvikarbikeses. Riknenud või saastatud toode võib aga nahale teha tohutu karuteene, hoiatab Los Angeles Times.

Euroopa Liidu ettekirjutuste kohaselt tuleb säilivuskuupäevadega varustada kõik kosmeetikatooted, mis säilivad alla 30 kuu. Kui eraldi kuupäeva välja toodud ei ole, otsi kosmeetikatoote pealt avatud kaanega purgi pilt, mille juurde on märgitud number: näiteks 3, 6, 12 ja nii edasi. See näitab, mitu kuud pärast avamist toode kasutuskõlblik on. Et meeles pidada, millal täpselt mõne kreemi või puudrikarbi avasid, märgi kuupäev üles.

Päikesevalgus ja mustad käed

Paraku pole vananemine ainus ilutoodete säilitamisega seotud probleem. Naha jaoks ehk ohtlikumgi on see, et paljud tooted aeguvad ammu enne ette nähtud aega seetõttu, et me kasutame ja säilitame neid valesti. Beverly Hillsi nahaarst Zein Obagi soovitab seepärast kindlasti vältida ülisuuri tootepakendeid. "Naised tahavad osta hea toote üüratus pakendis, et seda ikka jätkuks ja nad ei peaks niipea uue jahile minema. Paraku see ootus ei õigusta end: need aeguvad enne, kui otsa saavad, või kasutavad naised neid valesti ja rikuvad toote koostise. Sellepärast pakendataksegi enamik kosmeetikat väikestesse purkidesse-tuubidesse: nii on kindel, et jõuad selle ettenähtud aja jooksul ära kasutada," selgitab arst.

Kindlasti on ilutoodete vaenlaseks päikesevalgus. Erk kevadpäike rikub kiirelt toote koostise ja koos sellega kaob ka toime. Ka õhk ja sõrmed ei tule kosmeetikatoodetele just kasuks. "Ainus asi, mida õhk ei kahjusta, on mineraalpuuder. Seepärast tuleks kõik purgid-tuubid kohe pärast kasutamist õhukindlalt sulgeda," selgitab nahaarst. Samuti tasuks valida pakendeid, kuhu ei tule (tõenäoliselt bakteritega saastatud) näppe sisse ajada: keeratava kaanega näokreemipurgile võiks eelistada tuubi või pump-pudelit, sest kui käed otseselt kreemiga kokku ei puutu, on ka selle riknemise tõenäosus väiksem.

Kuigi mugav on oma ilutooteid hoida vannitoas, et kohe pärast hommikust dušši kõik iluprotseduurid mugavalt samas kohas ära teha, laidab nahaarst Obagi seda mõtet väga. "Piisab vaid minutiks avatud pakendist, niiskus pääseb tooteni ja vohama hakkavad igasugused bakterid, seened ja muu kahjulik," hoiatab tohter. Sellise "seenekreemi" kasutamine lõpeb varem või hiljem tõsiste nahaprobleemidega.

Niiskus on kõige hullem

Samal põhjusel ei tohiks hooletusse jätta meigipintsleid, jumestuskäsnasid jms. "Kõik need on suurepäraseks kasvukeskkonnaks jubedaid nahaprobleeme tekitavatele bakteritele, seda eriti niiskes keskkonnas, näiteks vannitoas," ütleb Obagi. Oma arstipraktisest mäletab ta patsienti, kelle jubeda nahalööbe põhjus selgus hoobilt, kui doktor palus tal ette näidata oma näopuhastusvahendid ja meigipintslid: need suisa hallitasid!

Puhastamata ja niiskes ruumis hoitud töövahendid ei pruugi pikka aega ühtki probleemi tekitada, aga piisab vaid pisikesest kriimustusest näol, et koos põseruuži vms näole kantud bakterid end seal koduselt tunneks ja põletikku tekitama hakkaks. Seepärast oleks targem kogu oma iluarsenal nii vannitoast kui ka otsese päikesevalguse eest ära kolida. Hästi sobib näiteks päikese eest varjatud kummutipealne magamistoas.

Milliseid ilurelvi tasub hoida külmikus?

Kuigi naised kipuvad arvama, et peaaegu kõik ilutooted säilivad külmkapis märksa paremini kui toatemperatuuril, ei pea see päriselt paika.

Küünelakk

Küünelakid säilivad kõige paremini toatemperatuuril. Laki eluiga võib külmikus küll veidi pikeneda, kuid see muutub ka paksemaks. Seepärast peab enne külmikus hoitud laki kasutamist ootama, et see saavutaks toatemperatuuri.

Jumestusvahendid

Neid tuleb hoida toatemperatuuril: paljude toodete puhul pole testitud nende vastupidavust kõrgetele või madalatele temperatuuridele, seepärast võib külmikusse pistmine neist mõnegi eluiga lühendada.

Kreemid

Kreeme võib julgesti külmikus hoida, aga põhjendatud on see ainult suvel, kui jahe kreem võib nahale kauaigatsetud värskendust tuua. Eriti hea on külma kreemiga taandada turseid silmaümbruses ja ergutada naha verevarustust.

Parfüüm

Parfüümi ei tohi mingil juhul külmikus hoida: toatemperatuurist madalamal temperatuuril võib see kõik oma lõhnaomadused kaotada.

Kuidas kosmeetika eluiga pikendada?

Hoia potsikuid veest eemal.

Ära hoia näokoorijaid, dušigeele, deodorante jms riiulil, kuhu duši all käies vett pritsib. Niiskunud tooted on suurepäraseks kasvulavaks bakteritele ja võivad isegi hallitama minna.

Pese käed puhtaks.

Sõltumata sellest, millist kreemi või värvi nahale kandma asud, pese käed hoolega puhtaks. Nii vähendad arvestataval määral bakterite sattumist nii ilutoodetesse kui ka nahale.

Vali õige tööriist.

Kui ostad puudri, millel on karbis kaasas ka käsn, viska viimane esimese asjana minema. See on ideaalne kasvulava bakteritele. Kanna puuder nahale pintsliga ning ära unusta seda regulaarselt puhastada. Pealegi jätab pintsel palju kaunima tulemuse kui käsn. Kui kasutad jumestuskreemi, kanna seda nahale sõrmede abil.

Puhasta kord nädalas.

Kõiki ilutoodete pealekandmiseks mõeldud vahendeid tuleks vähemalt kord nädalas pesta. Selleks kasuta kindlasti pesuvahendit, parim oleks naturaalsete koostisosadega šampoon. Sobivad ka näopesugeelid jms pesuvahendid, aga ainult need, millega sa ka end peseksid.