Kultuur
21. aprill 2015, 08:20

21. APRILL: Lasteaiad saavad 175. aastat vanaks!

Kujutad sa ette? Lasteaed tundub ehk institutsioonina, mida on ühel või teisel moel peetud kiviajast saadik, aga selle ametlikuks sünnipäevaks peetakse siiski just tänast päeva.

Lasteaia päev pühitseb tegelikult kellegi Friedrich Froebe sündi Saksamaal 1782. aastal − just nimelt see mees avaski 1840. aastal esimese lasteaia. Lasteaiad said Saksamaal päris populaarseks, kuid sellest hoolimata keelas Preisimaa need 1851. aastal ära. Froebe suri aasta pärast seda. Preislaste soov, et vanemad oma lapsi ise kasvataksid, ei läinud aina moodsamaks ja tempokamaks muutuvas maailmas aga kuigi hästi peale ning juba 9 aastat hiljem lubati jälle hakata lasteaedu asutama.
Eestis avati esimene lastehoiu asutus samal aastal kui Fröbel avas esimese lasteaia. 1840. aastal avas Elisabeth Üxküll Tallinnas Väikelaste Hoiuasutuse. Asutus oli mõeldud vaesematele lastele, kelle emad käisid tööl. Esimesel aastal võeti vastu 20 last, järgmisel aastal juba 70. Hoiule võeti 2-7- aastaseid lapsi, kes käisid seal aasta ringi ja 6 päeva nädalas. Lapsed toodi kohale siis kui "valgeks läks" ja viidi ära "kui pimedaks läks".

 

Allikas: http://epajalugu.edicypages.com