Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
16. aprill 2015, 07:00

Kuidas filmitsensor Tallinna suurkino sulges

"Kesknädalal sulges politsei Tallinnas kino Grand Marino… Nagu kuuleme, on ametiasutiste sooviks Grand Marino sulgemisega vähendada Tallinnas kinode arvu, kuna kinoseadus näeb ette Tallinnas ainult 12 kino," kirjutab Uus Eesti 16. aprillil 1936.

Kinoseadus ja kinode arvu vähendamine oli 1935. aastal siseministeeriumi filmiinspektoriks nimetatud Marie Underi abikaasa, alalhoidliku Artur Adsoni kätetöö. Ta oli avastanud, et Eestis on 102 kino ja Tallinnas ning Tartus ilmselgelt liiga palju – vastavalt 17 ja seitse. Pealegi näidatakse neis väheväärtuslikke filme, kohkus

Adson ja tegi ettepaneku vähendada Tallinnas kinode arvu kümnele, Tartus viiele. Siseminister oli Tallinna suhtes pisut heldem – lubas 12 kino. Tartu pidigi viiega leppima.

Grand Marino oli 1913. aastal ehitatud suurim kino Tsaari-Venemaal, kus etendati ka revüüsid, mürtsus muusika ja peeti suuri koosviibimisi. Selle püstitanud Vassili Voinov oli muide hilisema kuulsa muusiku ja ettevõtja Oleg Sapožnini emapoolne vanaisa.

Adson jätkas võitlust filmitähtede suurte dekolteedega ja kankaani vihtumisega, lasi karmil käel filme kärpida ja kinnitas sedagi, et 182 aastas näidatud filmist olid 74 saksakeelsed: "Arutihti tekib kinos mulje, nagu elaksime mõnes Saksa provintsis!" Tänapäeval ütleks vist: nagu elaksime mõnes USA osariigis.