Uudised
11. aprill 2015, 08:00

25 põhjust, miks su kehakaal ei alane (30)

Keksid aeroobikatunnis, keel vestil, ja sööd vaid ülitervislikke toiduaineid, kuid kehakaal ei lange! Milles asi? Popsugar.com loetleb põhilisi süüdlasi, mis üksikult või kombineerituna su kaalulangust pidurdada võivad.

Sa liialdad tervisliku toiduga.

Pähklid, avokaadod, täisterapasta, oliiviõli ja tume šokolaad on kõik väga tervislikud, kuid nad sisaldavad siiski kaloreid. Näiteks peitub avokaados peale tervisetrumpide üle 200 kalori. Internetist leiad tervislike toiduainete soovituslikke portsjonisuurusi.

Jätad hommikusöögi vahele.

Hommikusöögist loobumine võib tunduda suurepärase kalorite kärpimise moodusena, kuid teaduslikud uurimused on näidanud: korrapärased hommikueine sööjad võtavad teistest edukamalt kaalus alla, sest see ergutab ainevahetust. Kanna hoolt, et pruukost sisaldaks valku ja kiudaineid – nii jagub jaksu ja täiskõhutunnet tundideks.

Sa ei piira portsjoni suurust.

Tasakaalustatud toiduvalikus on üks edu võti mõistlikud toidukogused. Selleks, et saata ajule signaal "kõht on täis", pista pärast söömist suhu piparmündikomm või -näts, aitab ka tassitäis piparmünditeed. Teine nõks: lahku köögist. Kui sa ilma magustoiduta ei saa, võta peotäis marju või tükk arbuusi.

Sa ei joo vett.

Värskete uuringute andmeil võib vee joomine kaalu-langusele kaasa aidata. Võta enne söömaaega klaas vett – nii ei hakka sa toiduga liialdama. Head on ka veerikkad toiduained, näiteks arbuus ja värske kurk.

Sööd seistes.

Külmkapi või köögilaua kõrval mugides ei säästa sa ei aega ega energiat ning võid hoopis arutult vohmima kukkuda.

Magad vähe.

Kui võtad trenniaega une arvelt, teed endale karuteene. Uni annab jõudu ning unepuudus võib kahjustada keha võimet isu talitseda.

Liialdad dieettoiduga.

Kalorivaeste toitudega tuleb piiri pidada, sest pahatihti sisaldavad nad palju soola, suhkrut või lisaaineid. Kuna light-road on toitainevaesemad ja maitse poolest hõredad, sööd neid tavalistest rohkem.

Unustad köögivilja süüa.

Igaüks peaks sööma päevas 5–7 portsu puu- ja köögivilja. Dieeti pidades tuleb kindlasti ohtralt rohelist kraami ja juurikaid krõmpsutada, sest nii saad väheste kaloritega kätte palju mitmesuguseid toitaineid.

Jood limonaadi.

Limonaadi joomine saboteerib su dieeti, isegi kui see on dieetlimonaad. Uurimused on näidanud, et neil, kes joovad päevas kaks või enam pudelit dieetlimonaadi, on palju suurem vööümbermõõt kui limpsipõlguritel.

Sa ei keskendu söömisele.

Teleka ees on mõnus süüa, kuid kaalulangust see ei soodusta. Võta söömiseks eraldi aeg ning eemalda kõik segajad. Sa ei saa arugi, kui palju sa mugid, kui su mõtted on mujal.

Loobud tervetest toiduainerühmadest.

Tervetest toiduaine-gruppidest loobumine võib tekitada toitainevaegust – ja talumatuid neele. Selle asemel et hüljata süsivesikud sootuks, eelista täisteratooteid ning piira portsjoni suurust. Tavaliselt kosutavad sind hiigelportsud, mitte pasta.

Sa ei söö piisavalt.

Ära näljuta end hilisema kõhutäie arvelt. See ajab ainevahetuse sassi ning õhtusöögiks oled nii näljane, et sööd palju rohkem, kui sa oleksid nälgimata söönud.

Einestad alati väljas.

Lemmikrestoranis käimine on mõnus lõõgastus, kuid on tõenäoline, et lubad endale seal võimsa kõhutäie koos napsi ja magustoiduga. Paljudes menüüdes pole ka toidu kalorikogust märgitud. Tee praad sõbraga pooleks, telli eelroaks kerge tervislik salat ja rüüpa veini asemel vett.

Kosutad end pärast trenni liialt.

Trennijärgne snäkk peab olema kuni 150kalorine vahepala, mitte suurem kõhutäis, kui sul just lõunaaeg käes pole. Tudengieine stiilis rosina-pähklisegud annavad küll energiat, kuid on kaloririkkad, nii et mõõda endale kodus mõistlik ports valmis.

Jooksmise asemel käid vaid koera pissitamas.

15minutiline jalutuskäik on parem kui mitte midagi, kuid dramaatilist kaalulangust see kaasa tuua ei saa. Pead vähemalt 30 minutit päevas südame kiiremalt töötama saama. Tublisti põletavad kaloreid ja rasva jooks, spinning, intervalltrenn, matkamine ja ringtreening.

Treenid tühja kõhuga.

Ära seda viga küll tee: tühja kõhuga treenides hävitad lihaseid, mitte rasva.

Su elukaaslane töötab sulle vastu.

Kui partner su kaalulangust ei toeta, võib armusuhe sind paksuks teha. Raske on alla võtta, kui teinepool tahab alatasa pitsat tellida ja jäätist osta või meelitab sind trenni asemel pikalt põõnutama. Tehke kompromisse. Näiteks restoranis süües jagage eelroog pooleks või jätke dessert tellimata.

Kannad liiga lohvakaid riideid.

Vabalt langevad riided on mõnusad, kuid nad katavad keha kinni ning võimaldavad sul unustada, milline sa välja näed. See-eest liibuvam riietus ergutab sind trenni tegema.

Pead poole vinnaga dieeti.

Kui sa ei võta tervislikku toitumist tõsiselt, ei saa ka tulemused tulla.

Jumaldad salatikastmeid ja -lisandeid.

Salat on üks tervislikumaid toite, aga kui lisad sellele peekonitükikesi, kitsejuustu ja pähkleid ning valad üle rammusa kastmega, kahe- või kolmekordistub kalorikogus hoobilt. Seepärast uuri, kui palju kaloreid üks või teine lisand sisaldab.

Sa ei tükelda toitu.

Vahel aitab ülesöömist ennetada isegi nii lihtne nõks nagu toidu viilutamine ja tükeldamine. See võib tunduda lapsik, kuid uurimused on näidanud, et väiksemad portsud pakuvad suuremat naudingut. Nii rahuldud vähemaga.

Sa ei lõbutse.

Stress põhjustab kaalutõusu, kuna ergutab keha rohkem sööma, eriti magusaid ja rasvaseid asju. Niisiis veendu, et saaksid lõõgastuda ja auru välja lasta. Pealegi on paljud lõbusad tegevused, nagu näiteks tantsimine, matkamine ja poodlemine, oivalised kaloripõletajad!

Sa ei pea toidupäevikut.

Päevase kalorikoguse jälgimiseks on hädavajalik panna kirja kõik, mida sööd. Uurimusedki tõestavad, et see on eduka kaalulanguse pant.

Sa ei patusta kunagi.

Kui sööd muidu tervislikult, ei saa paar friikartulit või tükk šokolaaditorti midagi hullu teha. Ühes uurimuses leiti, et tordilõigujärgsel päeval ei pea trenni intensiivsemaks tegema – ning isegi 600kalorine kõrvalekaldumine päevanormist ei mõjuta vöökohta, kui sa ülejäänud päevadel viksilt tervisemenüüst kinni pead.

Teed ainult kardiotrenni.

Kui lippad jooksurajal, kuid ei tõsta kordagi hantlit, oled täiesti valel teel. Jõutrenn aitab vigastusi ennetada, kuid ehitab ka lihasmassi ning ergutab ainevahetust, nii et organism põletab kaloreid veel tükk aega pärast trenni.