Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
6. aprill 2015, 07:00

Kuidas praosti jõhker tapmine lahendamata jäi (12)

Türi autobaasis olnud peolt reedel, 6. aprilli varahommikul 25 aastat tagasi naasnud seltskond märkas kella kolme paiku, et linnakese peatänaval põleb pastoraat. Tuletõrje jõudis kohale kell 3.22.

Majast ei leitud Järvamaa praosti, 72aastast Harald Merit ega temast paarkümmend aastat nooremat koduabilist Valve Kleini.

Ei elusalt ega surnult. Nende surnukehad tulid 13. aprillil juhuse kaudu välja korralikult kaevatud ja ristiga varustatud metsahauast. Lahkamine näitas, et tegu on jõhkra mõrvaga.

Uurijad nägid ränka vaeva, et tapja(te) jälile jõuda. Asja uuris ka ülemnõukogus loodud komisjon, isegi tollane KGB. Kuid praosti ja koduabilise tapmine on siiani lahendamata.

Tunnistajate sõnul nähti Merit viimati 4. aprilli õhtul, kui pastoraadis oli laulukoori proov. Praost oli seal öelnud, et kavatseb järgmisel päeval koos Kleiniga minema sõita. Seetõttu polnudki keegi neist, kes 5. aprillil pastoraadi uksele kloppisid, imestunud, et ei pääsenud sisse.

Kuulujutud möllasid. Mõne meelest oli Meri KGB agent, kuid rohkem oli neid, kes arvasid, et just KGB surmas isamaalasena tuntud Meri. Aastaid hiljem tunnistas üks pätiks hakanud Narva diakon mõrva üles, kuid võttis siis oma sõnad tagasi. Naiste vägistamises ja muudes jõhkrustes süüdi jäänud mees tapeti seejärel ise.