Ligi 85 eurot maksev Domina Elegansi noorendav öökreem (30 ml) on vaieldamatult kohaliku kosmeetika kalleim toode.Foto: Alar Truu
Ilu ja mood
27. märts 2015, 07:00

Eesti kosmeetika: meikimiseks napib, kuid keha- ja näokreemide valik on lai (4)

Eestis tegutseb ligi 30 kosmeetikafirmat. Enamik neist toodab keha- ja näohooldustooteid, kuid kodumaist kraami leiab ka käte, jalgade ja juuste eest hoolitsemiseks ning isegi meikimiseks. Kosmeetikakaupmehed hindavad Eesti tooteid välismaistega võrdväärseks või isegi paremaks.

Eesti kosmeetika poe Pillerkaar perenaine Marju Sepp ütleb, et kodumaiseid meigitootjaid on küll vaid kaks – Gaia Cosmetics ja Ontic Minerals, kuid peamised asjad, nagu puudrid, lauvärvid ja põsepunad on neil ikkagi olemas. Tegemist on mineraalkosmeetikaga, mille valik on täiesti arvestataval tasemel, sõnab Marju.

Kohalike kosmeetikafirmade juurde jõuavad paljud eestlased eelkõige nahaprobleemide tõttu. "Kas on tekkinud tundlikkus, lööbed, punetus, ketendus vms. See aga tuleneb sellest toodete hulgast, mida me kasutame ning kuna neid on palju ja kui nad kõik sisaldavad ebasobivaid aineid, siis tekivadki probleemid," selgitab Marju.

Eesti kosmeetikafirmad panustavad aga suuresti toorainele – selliste odavate baasainete nagu vaseliin ja parafiin asemel kasutatakse ikka palju kallimaid, näiteks shea- ja kakaovõid. "Eesti toodete puhul on hinna ja kvaliteedi suhe paigas ning nad on nahale ka head."

Huulepulk on peagi tulekul

Kõige vanem tegija Eesti kosmeetika maastikul on kahtlema juba 80 aastat tegutsenud Orto. Staažikate tegijate hulka võib arvata ka Ingli Pai, kes on üle kümne aasta turul olnud, Joik tähistas mõni aeg tagasi kümnendat sünnipäeva, Signe Seepidel täitus hiljuti viis aastat. "Tegelikult meie majanduses on kümme aastat pikk aeg, isegi viis on juba kõva sõna," arvab Marju.

Loomulikult on ka täiesti uusi tegijaid. "Turblissil tulid möödunud aasta septembris esimesed tooted välja, Hiiu ihuhooldus on suhteliselt uus ning Domina Elegans on maksimum kaks aastat tegutsenud. Vaid paari tootega alustanud Domina Elegans on tänaseks jõudnud juba nelja sarjani."

Kõige sagedamini soovivad Eesti naised näo-, keha- või kätekreemi. "Mõni tuleb poodi, ütleb et ma olen seda toodet ostnud ja mulle see meeldib. Aga palju küsivad ka müüjalt nõu. Kindlasti on endale nime teinud brändidel, nagu Joik, rohkem klientuuri, aga samas on ka täiesti pisikestel tegijatel oma kunded olemas," räägib Marju.

Mis aga praegu Eesti kosmeetikast veel puudub? "Vot ripsmetušš on puudu. Ka ei ole veel päris huulepulka, aga see on peagi tulekul. Juukseviimistlusvahendeid ei ole samuti, kuid neid on tehnoloogiliselt väga keeruline teha ning enamik inimesi neid ei kasuta, šampooni vajab seevastu aga igaüks."

Rocca al Mare I.L.U. kaupluses on saadaval lai valik kaheksa Eesti kosmeetikafirma tooteid. Üks populaarsemaid on Vestige Verdanti puhastav ja niisutav mask, mille esimene partii müüdi rekordkiirusel läbi ning torm selle järele pole siiani vaibunud, tõdeb poe konsultant Margareth Kimm. "Eriti väärib märkimist aga Joik, kellel on meie poes kõige suurem valik. Nemad alustasid sojavahaküünaldega, kuid nüüd on valik hästi laiaks läinud – nende kehapiimad, -kreemid, näomaskid ja seebid on samuti hästi populaarsed," räägib ta.

Näonahahoolduses on siinsetest tegijatest kõige tuntum Eesti arsti loodud Domina Elegans. "Lisaks paljudele teistele toodetele on neil pigmendilaikude vastu olemas valgendav sari – igal brändil seda ei ole ja kui see on Eesti oma, on see hästi kõva sõna. Kindlasti tuleks märkida ka pinguldavaid kreeme, millel on tüvirakud sees – see on viimane kõva sõna kosmeetikas. Hinnalt on see sari küll kallim, kuid ka teeb, mida lubab," kinnitab Margareth.

Ka enamik ostjaid suhtub tema sõnul meie kosmeetikasse hästi.

"Paljude toodete puhul inimesed lausa imestavad, et need on kohaliku päritoluga. Aga on neidki kliente, kes on oma kallid Chanelid ja Diorid vahetanud Eesti kosmeetika vastu. Kvaliteedi poolest on need täpselt sama head või isegi paremad," usub Margareth.

Eesti tegutseb 32 kosmeetikafirmat

Eestis on 32 väiksemat ja suuremat kosmeetikaga tegelevat ettevõtet. Domina Elegans, Ehe Ilu, Gaia Cosmetics, GoodKaarma, Green Nature, Green Souplin, Hiiu Ihuhooldus, Ingli pai, JOIK, Jovely, Kehasära, Kokos, Looduse pärl, LoodusSPA by Katti, LUMI, Maarja Ökokosmeetika, Metsamoori varasalv, Mokk, Naturaalia, Nurme, Ontic Minerals, Orto, Revitalefekt, Rosee, Signe Seebid, Sohvy, Sophi seebid, Sõsar, Turbliss, Vestige Verdant, Vipis ja Yxes.

Kaupluse Pillerkaar perenaise sõnul võib neid nimesid aga isegi rohkem olla – neid, kes on alles hiljuti alustanud või pole oma piirkonnast kaugemal tuntuks saanud.

Oled juba märganud?

1. HINNAHITT: Ligi 85 eurot maksev Domina Elegansi noorendav öökreem (30 ml) on vaieldamatult kohaliku kosmeetika kalleim toode.

2. YXES RIPSMESEERUM: Eriti hästi mõjub seerum ripsmetele, kui pikendused on just ära võetud. Hind 57,99 eurot.

3. EESTI NAISTE LEMMIK: Vestige Verdanti sügavpuhastav näomask, hind 39 eurot.

4. SAADAVAL KA APTEEGIS: Lumi sügavniisutav päevakreem (50 ml), hind 20 eurot.

5. SÄRU SURNUD NAHARAKKUDELE: Populaarne Joiki greibi-mandariini kehakoorija teeb naha nii pehmeks, et pärast pesu pole kreemi enam vajagi. Hind 11,40 eurot.

6. TURBAMASKE PAKUB TURBLISS: Erinevalt puhastavast savimaskist turbamask ka niisutab. Bioaktiivne pinguldav ja toniseeriv näomask (60 ml), hind 9,90 eurot.

7. KEVADEL KULUB ÄRA: Mokk huulevõie, hind 4 eurot.Hinnad kauplustest Pillerkaar, Rocca al Mare I.L.U. ja Levelzone veebipoes.