Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
24. märts 2015, 07:00

Kuidas Ilus Lea Eesti luuraja hauda viis (4)

Poliitilise politsei arhiivis 23aastase Lea Jeiruse fotot vaadates võib imestada, kuidas töntsakast silmapaistmatust tüdrukust hiljem ajalehtedes sale kõrgekasvuline neiu tehti. Koguni Võru ilusaim tüdruk.

1922. aastal, kui Lea Jeirus Tartu sõjaringkonnakohtu ette astus, ilmutas Võru Teataja lühikese uudise: neiu olevat juba Vabadussõja ajal punaste heaks luuranud ja jätkanud seda, kuni saadi kätte tema omakäeline allkiri selle kohta, et Jeirus Petrogradi sõjaväestaabi luuramise osakonna ülema Randmanni käest 8. oktoobril 1920. aastal 18 000 rubla tsaari- ja 8000 rubla duumarahas on vastu võtnud.

Sõjaringkonnakohus mõistis neiule mahalaskmise. Ta pääses, kui vangide vahetusel Venemaale saadeti.

Kuid 1933. aastaks oli see vana lugu ajalehtedes taas maiuspalaks: "Ilusa Lea romaan. Viimane tragöödia meie salaluure ajaloos!" pealkirjastasid lehed ja jutustasid, kuidas Lea võrgutas Võru vastuluurepunkti ülema, 28aastase Frey.

Too abielumees olnud nii armunud, et tüüfusesse jäädes ainult Lea käest rohtu võttis. Tervenes. Kuid Lea sundinud teda kevadise külmaga Tamula ääres ja pargis jalutama, mistõttu Frey uuesti haigestus. Abikaasat ta enda juurde ei lubanud, ainult Lead.

Kirglikult kuum romaan lõppes Frey kiire surmaga. Lea naernud pihku, sest salapaberite hankimiseks maganud ta ühtaegu veel mitme mehega.