Inimesed

Jaak Jõerüüt ja Viivi Luik: teist nii sõbralikku maad nagu Eesti annab otsida (2)

LISA KOMMENTAAR

Ja jaa20. juuli 2016, 20:25
Silmakirjalik jutt Jaak Jõerüüdilt ja Viivi Luigelt pärast välismaalt tagasipöördumist ja teades, et ees seisab püüd pääseda presidenditoolile. Piinlik lugeda seda eestlase kiitmist, sest siit paistav manipuleerimine läbi. Võrreldagu! Näiteks kui lugeda siitsamast Õhtulehest kirjutist "Viivi Luik: kõike pole tarvis teada. Ela!" (23. detsember 2010), siis on suhtumine eestlasesse hoopis teine. Eestlase kallal võtmist on olnud ka mõnelgi teisel juhul. Igatahes ei ole Viivi Luik ei ole jälle kord eestlasega rahul. Luige tegelik arvamus on, et eestlased kipuvad liigselt virisema. Küsimused-vastused:
"Milline teie enda usutunnistus on? - Olen ristitud rooma-katoliiklaseks. - Mida võiks tänapäeva eestlased roomlastelt õppida, kui üldse? - Eks eestlanegi võiks elu kergemalt võtta ja sellega rahul olla, mis on. - Miks ta siis pole kunagi millegagi rahul? - Eestlase häda on ehk see, et ta on vähe ilma näinud ega usu, et inimese elu on igal pool raske ja paradiisi pole kusagil. Eestlane arvab alati, et teistel on ehk midagi paremat ja seni, kuni ta volks ja volks teiste taldrikutesse vahib, jahtub oma söök ära. Siis on jälle põhjust nuriseda!" (Muuseas ei maini Luik, et tema ja Jõerüüdi "rooma-katoliiklus" sai teoks mitte just ammu siinsamas Eestimaal ega ole midagi põlispäriselt saadut.)
Sõbralikult6. juuni 2015, 12:20
Tähele pannud: Eesti on nii sõbralik maa, et lootusi hellitava Jõerüüdi kolumnide juurest kustutavad taustajõud kommentaarid pidevalt ära. Nii ei saagi teada, mida inimesed Jõerüüdi väidetest arvavad ja ta saab oma erakonnast lahkununa hellitada uusi lootusi uutel valimistel, kus asju lahendatakse parteidevahelise kokkuleppega. Jõerüüt loodab, et igas kriitilises olukorras lahkununa omad asjad kuidagi jälle joonde seadnud, õnnestub tal ära kasutada ka oma lahkumist Reformist (seletus oli sisutu: isiklik otsus...) selleks, et näidata end erapooletuna ja sõltumatuna, kõigile sobivana. Kolumnid aga sellest ju paremaks ei muutu, kui keegi riietust muudab. Või kui kommentaarid kustutatakse - see viimane vähendab huvi kirjutaja vastu, milleks seda teha, kui kirjutaja just taotleb huvi kasvu. Lugeja seisukohalt aga: see ei suurenda kirjutaja autoriteeti ega anna talle mingeid eeliseid, kui ta on nii steriilne, et pilk libiseb lihtsalt üle.