Inimesed
16. detsember 2014, 15:41

Kardemoni linna röövel, kellest sai Järva praost

Järgmine aasta on Järva praostile, Türi Püha Martini koguduse õpetajale Teet Hanschmidtile täis olulisi sündmusi ja numbreid. 22. veebruaril saab ta 65aastaseks ja läheb vaimulikuna erru. 15. juunil aga täitub 25 aastat, mil temast sai Türi koguduse õpetaja. Järva praosti ametis saaks Teedul täis 22 aastat.

Järgmisel aastal saab 45 aastat ajast, mil Paide keskkooli lõpetanud, meremeheametist unistanud, laulmises ja näitlemises andekast noormehest sai lavakunstikateedri tudeng. 35 aastat tagasi käis toona 30aastane, elu väärtusi ja oma tervist mitte eriti kõrgelt hinnanud noor mees ära teispoolsuses, kohe mitmel korral. See pani teda loobuma näitlejaametist ja valima vaimulikutee. Järgmise aasta juunis täitub aga viis aastat sellest, kui Järva praost astus üle mitme aastakümne taas lavalaudadele, olles nii üks väheseid vaimulikke, kes ka näitleb.



Ristirüütli langemine

Iga aastaarv on eluteel nagu verstapost, mille najal jalgu puhates tuleb meelde lugu. Iga lugu on osa inimesest, tema valikutest ja tagajärgedest. Kui Teet Hanschmidt 1990. aastal Türi kirikuõpetajaks pühitseti, hõikasid kohalikud lapsed: “Näe, Jonatan läheb!” Jah, ka selle kuulsa telelavastuse ekraaniletulekust möödub tuleval aastal 35 aastat. “Kardemoni linna rahvas ja röövlid”, kus peale Teet Hanschmidti mängisid ka Aare Laanemets,  Margus Lepa, Urmas Kibuspuu ja Enn Klooren, on jätnud varju muud draamateatri ja Rakvere teatri etendused. “Paide keskkoolis õppides puutusin kokku Silver Annikoga, kes töötas kultuurimajas ja lavastas kolm vabaõhuetendust, kus ma algul osalesin massistseenides. Siis sain ristirüütli osa, kus tuli ratsutada, veidi ka rääkida ja mis lõppes minu osatäitja surmaga,” meenutab praost.



Edasi loe värskest ajakirjast Naised!


Telli nüüd ajakiri Naised, sest detsembri eripakkumisega saad kingituseks MAX FACTORI tihendava ja pikendava ripsmetušš Masterpiece Max!
Vaata lähemalt www.kirjastus.ee/naised_joulud