Inimesed
19. august 2014, 09:27

Ardi sai paleotoitumisega psoriaasist jagu

Aastaid psoriaasiga maadelnud Ardi Ravalepik (35) jõudis tervisemuredele lahendust otsides paleotoitumiseni. Uuris, hakkas järgima ja on nüüdseks kaotanud mitukümmend kilo ning saanud võitu nahaprobleemidest. Nüüd on Ardi ise see, kes teistele nõu annab. Oma kogemused ja soovitused on ta kirja pannud ka sel suvel ilmunud paleodieedist rääkivasse raamatusse.

Paleotoitumine ehk ürginimese elustiili järgiv toitumissuund võidab massiliselt toetajaid oma lihtsate põhimõtete ja heade tulemuste tõttu. Suvel raamatuga välja tulnud Ardi sõnul tasub paleodieeti suhtuda stressivabalt. “See ei ole asi, mida keegi peaks sajaprotsendise täpsusega järgima, patustamisel on suur roll.” IT alal töötav Ardi, kes annab kümnetele inimestele iga päev nõu nii koduleheküljel Paleo.ee kui ka mitmes suhtlusportaali Facebook grupis, kutsub end toitumise teemadel isehakanud eksperdiks. “Mul ei ole mingit mandaati. Olen suvaline tegelane, ei mingit meditsiinitausta. Ma räägin enda arusaamisest, enda teekonnast.”



Miks sa nii hea välja näed?

Pärast paleodieedi avastamist enda jaoks küsiti Ardilt pidevalt, mis temaga juhtunud on, et ta nii hea välja näeb. Varsti tundis noormees, et tal on lausa moraalne kohus oma positiivset teekonda teistega jagada, nii et alustuseks tegi ta blogi. Ühel hetkel oli Ardi blogis nii palju inimesi, kes küsisid nõu, arvamust või tahtsid enda lugusid jagada, et noormehel ei olnud enam kuskile taganeda, tema nime hakatigi uue toitumissuunaga seostama. Raamat oli blogi loogiline jätk, ühel hetkel tundis selle vastu huvi tervelt kuus kirjastust. “Paleoraamatus on minu lugu ja tõekspidamised, aga ka erinevaid retsepte. Neid, mis on mu originaalne looming, aga ka minu versioone vanadest klassikutest, nagu näiteks borš. Ilmselgelt ei võta ma endale borši või munaroa leiutamise au, aga selle raamatu mõte ongi olla praktiline inspiratsiooniallikas. Kui inimestele öelda, et ära enam gluteeni tarbi, arvavad paljud, et nüüd jääb nälga. Mina pakun välja midagi lihtsat, ilusat, toitvat.”


Kui klišeelik arusaam tüüpilisest mehest on selline, kes ei saa isegi muna praadimisega hakkama, siis Ardil selles vallas probleeme pole. “Köök on hästi põnev koht, mulle meeldib katsetada ja paleo on minu ellu toonud väga palju uut mängulusti.” Ardi saab inspiratsiooni kokkamise jaoks peamiselt internetist ja ise katsetades. Et kokandus on tänapäeval väga populaarne, siis allikatest puudu ei tule. “Ma arvan, et see on ajastu märk, et inimesed ei ole oma tervisega rahul. Tajutakse, et midagi on paigast ära. Mulle tundub, et terviseteadlikku otsimist on ümberringi väga palju ja see on väga tänuväärne. Mina olen leidnud enda jaoks paleo, aga igaüks peab leidma enda jaoks parima variandi. Nii kaua kui üritada enda tervise jaoks parimat anda, peaks sellest piisama,” ütleb Ardi, kelle tee paleo juurde on olnud pikk ja kantud otsingutest oma tervise heaks midagi ära teha.



Loe edasi ajakirja Naised paberväljaandest!



Telli ajakirjad Naised ja Kroonika kolmeks kuuks hinnaga vaid 21,90! Lisaks tellimusele saad kingituseks The Body Shopi mango kehavõi!