Kultuur
13. juuni 2013, 09:07

Vereandmine on hea ka doonori tervisele

Vereandmine pole kasulik mitte ainult verd vajavale inimesele, vaid ka doonorile endale. Uuringud näitavad, et vere loovutamine vähendab südamerabanduse ja isegi vähiriski. See kulutab ka 650 kilokalorit iga poole liitri võetud vere kohta. Arvatakse, et organism saab kasu sellest, kui liiga kõrge rauasisaldus väheneb.

Raud mõjutab seda, kui paks ja kleepuv on veri – kui rauda on palju, on veri paksem. Suur rauasisaldus kiirendab ka kolesterooli oksüdatsiooniprotsessi, mis võib mõjutada vere konsistentsi ja tekitada veresoontes suuremat hõõrdumist, tuues omakorda kaasa kardiovaskulaarseid haigusi.


Ameeriklaste uuringust selgus, et neil 43–61aastastel, kes loovutasid iga kuue kuu järel verd, oli vähem atakke ja infarkte. Soomlaste uuringuga 2682 mehe põhjal leiti, et veredoonoritel oli 88% väiksem südamerabanduse risk kui neil, kes verd andmas ei käinud. Samuti seostatakse suurt rauasisaldust vähiriskiga, põhjuseks vabade radikaalide tekitatav kahju. Seda kinnitas ka uuring, mille tulemuste järgi oli kaks korda aastas verd loovutanud inimestel väiksem vähirisk ja suremus.



Allikas: Daily Mail