Foto: Stockxchng
Kultuur
20. august 2009, 21:00

Kaua põõnamine kahekordistab Alzheimeri tõve riski

Ööpäevas rohkem kui kaheksa tundi magavatel inimestel on kaks korda suurem tõenäosus Alzheimeri tõve arenemiseks, väidavad Hispaania teadlased.

 Oht ähvardab nii neid, kes magavad liiga palju öösel, kui ka neid, kes ületavad kasuliku uneaja väikese tukastusega päeval. Põhjus on seni aga ebaselge. Üks teooria on, et ülemäärane magamine ongi Alzheimeri tõve varajane märk. Samuti arvatakse, et liigne magamine võib viidata depressioonile, mis aga suurendab vanaduses dementsuse tekke ohtu. Kuid teadlased ei välista, et liigne magamine võib haiguse ka esile kutsuda.


Hispaanias uuriti 3286 meest ja naist vanuses 65 ja üle selle rohkem kui kolme aasta jooksul. Saja neljakümnel neist tekkis selle aja jooksul Alzheimeri tõbi või mõni muu dementsuse vorm. Üle kaheksa-üheksa tunni magada armastanud vabatahtlike tõenäosus haigestuda oli kaks korda suurem. Teadlaste sõnul näitab uuring, et vanurite tavalisest pikem uneaeg ja päeval enda unisena tundmine on seotud dementsuse arenguga kolme aasta jooksul.


Teine hiljutine uuring näitab, et regulaarne füüsiline koormus ning puuvilju, köögivilju, rasvast kala ja pähkleid sisaldav Vahemere dieet võivad vähendada Alzheimeri tõve riski 80% võrra. Veel üks uuring aga leidis, et regulaarne päevane magamine suurendab 26% võrra teise tüübi diabeedi tekkimise riski, rikkudes tõenäoliselt keha hormonaalset tasakaalu.



Allikas: Daily Mail