Foto: Stockxchng
Kultuur
4. juuni 2009, 21:00

Kui tahad sale olla, söö India toitu

Kui soovid võidelda kilode kogunemisega, ei tundu toekate karride söömine just kuigi hea mõte. Kuid viimaste Bostonist pärit teadusuudiste valguses võib selle peamiselt India kööki kuuluva toidu söömisest hoopis kasu olla. Kurkum, mida karride valmistamisel kasutatakse, sisaldab aktiivaineid, mis võivad aidata võidelda ülekaaluga. Eriti kasulik on lisada kurkumit kõrge rasvasisaldusega toitudele.

  Kurkum sisaldab bioaktiivset ja kergesti imenduvat ainet kurkumiini. Teadlased leidsid, et kurkumiin surub hiirtel ja inimrakukultuuridel maha rasvkoe kasvu, hoides ära sellele kaasa aitavate uute veresoonte tekke.


Laborikatsetes anti ühele grupile hiirtele 12 nädala jooksul kõrge rasvasisaldusega toitu koos 500 mg kurkumiiniga ja teisele grupile täpselt sama toitu ilma kurkumiinita. Pärast katse lõppu kaalusid esimese grupi hiired vähem kui teise grupi omad. Neil ei tekkinud nii palju uusi veresooni ja nende vere kolesteroolitase oli madalam.


Kaalutõus on rasvkoe kasvamise ja laienemise tulemus, seda ei saa aga juhtuda, kui ei teki uusi veresooni ehk ei toimu protsessi nimega angiogenees. Kurkumiin surub aga selle protsessi maha.


Teadlased kavatsevad järgmised katsed viia läbi inimeste peal.



Allikas: Daily Mail