Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
19. märts 2015, 07:00

Kuidas Tallinnas kioskid õhku lendasid

Kaks nädalat oli suhteliselt vaikne olnud, kui 18. märtsil 20 aastat tagasi oli taas põhjust kioskisõjast kirjutada.

"Reede öösel kella 1.50 ajal lasid tundmatud õhku pitsabaari Kaubamaja lähedal Tartu maantee 7. Kuus inimest sai vigastada. Paarkümmend minutit hiljem kärgatas lähedalasuva hamburgerikioski tagaseina juures. Müüja jõudis enne plahvatust välja joosta. Teda oli hoiatanud pitsabaari müüja. Müügikioski tagaseina juurde oli pandud umbes 400 grammi trotüüli."

Kioskiplahvatused olid selleks ajaks juba kuu aega pealinnas paukunud. 17. veebruaril lasti rekordina ühe ööga õhku või pisteti põlema viis müügipunkti. Tartu maanteel juhtunu tõstis hävitatud kioskite arvu üle kümne. Mõni plahvatus hoiti ka ära. Näiteks Nõmmel oli Sihi tänava šašlõkibaari pandud 117 kilo (!) lõhkeainet.

Kuigi Eestis oli 20 aastat tagasi ärev aeg, sest tapmised ja tulistamised olid igapäevased, mõnel päeval koguni kolm–neli korraga, hakkas ajakirjandus ka plahvatuste vastu huvi tundma. Tallinna kioskikaubandus oli ju valdavalt armeenlaste käes ja teadaolevalt oli nende maffiarühmituski võimsaim. Järelikult oli kellelgi tekkinud vajadus võimu allmaailmas ümber jagada. Asja asus uurima kaitsepolitsei. Mõne aja pärast võeti kinni kurikuulsa mainega Boris Malinovski. Oli ta süüdi või mitte – aga kioskiplahvatused lõppesid.