Kui mees kaob nagu vits vette, võib tegu olla lihtsalt halva lastetoaga mehepojaga, teisalt võib su silmarõõm kannatada hoopistükkis suhtefoobia all. Mis täpselt juhtus, saab öelda vaid kaduja ise. Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
19. veebruar 2015, 14:43

Suhtefoobiast räägib suhteterapeut Sille Jõgeva

Appi, mees kadus ära! Kannatab ta suhtefoobia all või on lihtsalt mölakas? (11)

Paarisuhtes võib tulla ette palju erinevaid keerulisi olukordi, mida üheskoos parandama võiks asuda. Mida aga arvata ja ette võtta siis,  kui armastav mees on ühtäkki kadunud kui tina tuhka?!

Õhtulehega rääkis Maret (27), kes Siimuga (34) tutvudes tundis mehega algusest peale ülihead klappi, tõmmet tunnistas ka mees. Et elati erinevates linnades, suheldi peamiselt telefoni ja Facebooki teel.

Mida tulisemaks jutud muutusid, seda vähem leidis mees aega helistamiseks ja kirjutamiseks. Kui naine küsis, kas tema tunne huvipuudusest on tõene, vastas mees, et Maret näeb tonte. Kõik oli kaunis, kuniks Maret pidi mehele nädalaks külla sõitma, seda peaasjalikult mehe utsitusel. Ühtäkki mees kadus ilma ühegi seletuseta, blokkides naise Facebookist, ka kõnedele ta ei vastanud. Kindel on see, et mees elas üksi, oli elanud juba viimased kolm aastat. Samuti oli Siim eelnevalt tunnistanud, et tema elus on olnud vähe suhteid, koos oli ta elanud vaid ühe naisega.

Kuigi Mareti sõbrannad raiuvad kui ühest suust, et ta võiks olla pigem õnnelik, et sellisest lugupidamatust mehest lahti sai, piinab Maretit siiski mõte, kas mehel pole suhete vallas varasemaid halbu kogemusi, mis ta kangestuma panid. 

39aastane Elinal on sarnane kogemus 43aastase Tõnisega. "Tema paanika avaldus põgenemistena," kirjeldas Elina, lisades, et mees tavatses kaduda just ajal, mil suhe eriliselt paika näis loksunud olevat. Naise sõnul kadus tema ihaldusobjekt ühel juhul ära koguni kümneks kuuks.

Suhteterapeut: vähese info põhjal ei maksa põhjapanevaid järeldusi teha

Sertifitseeritud Imago suhteterapeut ja koolitaja Sille Jõgeva sõnul võib põhjuseid ootamatuteks kadumisteks olla väga erinevaid. Mis aga puudutab Mareti ja Elina juhtumeid, siis ei soovita terapeut nii vähese info põhjal põhjapanevaid järeldusi teha. "Jah, põhjuseks võib olla hirm läheduse ees, aga sama hästi ka mõni muu põhjus, mida
ei soovita kaaslasega jagada. Vastust teab kõige paremini ootamatu kaduja ise."

Kuidas teha vahet suhtefoobikul ja lihtsalt teiste suhtes lugupidamatult käituval mehel?

Suhtefoobia puhul tunneb inimene erinevate valusate kogemuste tulemusena tugevat hirmu lähisuhte ees, mistõttu võidakse käituda endalegi üllatuseks vägagi arusaamatul ja kummalisel moel. Need inimesed on iseenda hirmuga hädas, ühelt poolt nad soovivad lähisuhet ja teisalt on see nii hirmutav, et kaaslasega kohtumise mõte võib juba vallandada ärevuse või paanikahoo. Lugupidamatult käituvad inimesed, kes soovivad teadlikult oma suhtepartnerit ära kasutada, kas materiaalsetel või näiteks seksuaalvajaduste rahuldamise eesmärgil ja olles oma eesmärgi täitnud suhtuvad edaspidi partnerisse eemaletõukavalt, lugupidamatult või isegi alandavalt. Vahe on eelkõige selles, et suhtefoobia all kannatavad inimeste soov ei ole oma kaaslast ära kasutada, neil on hirm ja sellest ka nende ootamatu käitumine.

Kuidas võiks sidumishirmus mees end ise tunda pärast sõnatut kadumist?

Tunded võivad olla väga erinevad. Ühelt poolt võib mees olla oma käitumise pärast väga pettunud ja tunda häbi ja piinlikkust naise ees, samuti enesehaletsust, abitus ja lootusetust, teisalt võib kohtumise ära jätmine tuua leevendust ja kergendust, sest häiriv ärevus ja paanika on möödunud. Enamasti on intensiivsete tunnetega inimesed keskendunud iseendale ja oma tunnetega hakkama saamisele ja selles olukorras on neil keeruline end panna teise olukorda. Hiljem kui  ärevus ja paanika on möödunud ja naine annab oma tunnetest mehele teada, siis on tõenäosus suur, et mees suudab end panna naise olukorda ja talle kaasa tunda. Suurt rõõmu kindlasti pole, sest seni kuni kannatatakse suhtefoobia all on elu üheks osaks pidev ebamugavustunne ja ärevus ning halvemal juhul ka paanikahood. 

Miks ei anta kaaslasele tihtipeale selgitusi, vaid suhe katkestatakse järsult,  sõnakestki lausumata
?

Selline käitumine tuleneb suuresti meie ühiskonna poolt paika pandud normidest, samuti inimese teadlikkusest. Paraku on meie ühiskonnas tabu avatult rääkida oma hirmudest, ärevustest, foobiatest, paanikahoogudest. On inimesi, kes on sellest rääkinud või „vahele jäänud“ ja saanud väga negatiivse tagasiside või häbi ja põlguse osaliseks. Ausalt ja avameelselt rääkida takistab hirm saada mittemõistetud, eemale tõrjutud, alandatud, häbistatud või mahajäetud. Foobia puhul on abisaamiseks vajalik pöörduda psühhoteraapiasse, kuid taas on meie ühiskonnas abi palumine häbiasi, eriti kui tegu psühholoogilise abiga. Seega on inimestel ise lahkuda lihtsam kui saada teise poolt taas mahajäetud või häbistatud.

Tundub, et seda esineb sagedamini meestel. Miks see nii on?

Suhtefoobiat esineb nii meestel kui naistel, kuigi veel mõni aeg tagasi arvati, et see puudutab vaid mehi. Põhjuseid on taas erinevaid. Näiteks nooremad mehed võivad karta, et suhtes olles peavad nad võtma enda peale vastutuse mõlema materiaalse toimetuleku eest ja paljud pole selleks valmis. Kui naised on läbi ajaloo olnud kodu ja laste hoidjad, siis meestele on väga tähtis eneseteostamine väljaspool kodu, kardetakse, et lähisuhe võib hakata takistama nende eneseteostuse võimalusi ja vajadusi.

Põhjus võib olla ka selles, et ärevusega toimetulekuks kasutavad inimesed nagu loomadki põgene (energia minimeerimine) või ründa  (energia maksimeerimine) kaitsereaktsioone. Emotsionaalse pingega seotud olukordades on meestele omasem kasutada rohkem eemaldumist ja naistel jällegi oma energia maksimeerimist. Mistõttu võib naiste puhul suhtefoobia väljenduda hoopis selles, et kui kätte jõuab läheduse hetk, siis nad leiavad, et vaja oleks koristada või homseks tööks valmistuda vms.

Kui naine on jätkuvalt suhtefoobia all kannatavast mehest huvitatud, saab ta ise midagi olukorra parandamiseks ette võtta?

Kõige olulisem on teadvustada, et suhtefoobia all kannatav inimene, ei valmista pettumisi ega tee haiget meelega ja seda ei tasu võtta isikliku solvamisena. Teiseks on oluline teada, et me ei saa aidata teist inimest vastu tema tahtmist. Foobia all kannatav inimene peab ise soovima abi vastu võtma. Eelkõige on soovitav selle inimesega rääkida avatult oma tunnetest, et teine pool mõistaks, et ainult tema üksi pole kannataja rollis. Seejärel mõista, mis toimub suhtefoobia kannatava inimese peas ja südames ning seejärel rääkida läbi edasised sammud. Oluline on asjadest rääkida ja teha seda mõistval ning toetaval viisil.

Kui ennast siduda pelgav mees taas välja peaks ilmuma, siis mida soovitate naisel sel juhul teha – kas joosta nelja tuule poole või proovida veel?

Ma soovitan taas rahulikult maha istuda ja omavahel rääkida. Kui mees ei soovi sellest rääkida ja taas põgeneb, siis tuleks tõesti arvestada, et sidudes end sellise mehega saab teie suhe olema täis ootamatuid lahkumisi ja oluliste teemade vältimisi, mis toob suhtesse kaasa palju arusaamatusi ja mittemõistmist, pingeid ja üksindust.

Kas suhtefoobiast saab terveneda?

Jah, selleks tuleks pöörduda oma ala spetsialistide poole. Foobiate puhul on enim kasutatavad kognitiiv-käitumuslik teraapia ja hüpnoteraapia. Suhtefoobia korral saavad aidata ka suhteterapeudid.

Suhtefoobia erinevad põhjused

  • Hirm (taas)kogeda ootamatut maha jätmist ilma ühegi eelneva märgita, et see võiks juhtuda.
  • Hirm, et see pole ikka see "õige“ suhe.
  • Hirm (taas)kogeda haiget tegevat (alandavat, vägivaldset vms) suhet.
  • Usalduse puudumine, mis taas põhjustatud tulenevalt eelnevatest lähisuhetest.
  • Lapsepõlves kogetud trauma või kuritarvitamine.
  • Lapsepõlves oluliste vajaduste puudulik rahuldamine vanemate poolt, kiindumussuhte puudumine oma vanematega/hooldajatega.
  • Keeruliste ja ebaturvaliste suhete eelnev kogemine või nendega lähedalt kokku puutumine.