Foto: TV3
Mitmesugust
14. veebruar 2015, 14:00

TV3 VIDEO | Buliimiku aus ülestunnistus: tundsin, et klaas vett andis 10 kg juurde! (17)

Söömishäired anoreksia ja buliimia levivad aina enam teismeliste seas ning ka Eestis on ravil olnud isegi 12aastased poisid. Aastaid buliimia käes vaevelnud neiu sõnul suutis ta haigust peita isegi sõbrannade eest.

"Minu mõtted olid ainult ümber minu keha ja ümber toitumise. Ma ei suutnud enam keskenduda, lõpuks oli minu jaoks juba raske ka ühe klaasi vee joomine. See tekitas minus tunde, nagu oleksin just kümme kilo juurde võtnud," rääkis Sally "Seitsmestele uudistele".

Sallyl oli päevi, kus toidukogus moodustas vaid 50 kalorit, kuigi juba järgmisel õhtul võis ta selle mitmekordselt ületada, süües krõpsu ja jäätist kuhjaga. Enesetunde leevendamiseks võttis Sally ka lahtisteid. Lisandusid antidepressandid ja tekkis üldine masendus. Neiu meenutab, et oli tihti pahur ega tahtnud kellegagi suhelda, vaid lihtsalt üksi teki all olla.

Nelja aasta jooksul suutis neiu ära petta kõik inimesed enda ümber. "Minu sõbrannad siiani ei suuda uskuda, et mul selline probleem on, sellepärast et ma ju käisin koos nendega väljas söömas. Aga sa eladki nagu kahes erinevas maailmas sellel hetkel."

Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg tõdeb, et üha nooremad lapsed langevad anoreksia ja buliimia küüsi, suurenenud on ka poiste osakaal. Praegu on kliinikus arvel poolsada alaealist, kuid samas on Eestis puudus vastava ala spetsialistidest.

"Võiks öelda, et kolmekordne tõus patsientide hulgas," nendib Kleinberg, kelle sõnul ei tähenda see, justkui oleks haigeid lisandunud, vaid tegu on laste ja noortega, kes ravi oodanud.