PEA MEELES! Kuna eheted on alati soetud emotsioonidega, siis on võimalik igale sõrmusele ja ehtele jutustada «meie lugu», mis on ühes armastusloos nii oluline ja tähendusrikas. Foto: AOP
Ilu ja mood
14. veebruar 2015, 08:00

Kihlasõrmus: romantiline žest või praktiline päästerõngas? (1)

Kihlasõrmus on juba aastasadu sümboliseerinud mehe ja naise vahelist vastastikkust armastust. Samas on sel romantilise poole kõrval ka hoopis praktilisem.

Kuigi Hollywoodi staarid, kes üritavad üksteist harukordselt suurte teemantidega kihlasõrmustega üle trumbata, on jätnud mulje, et tegemist on võrdlemise noore ja veidi klišeeliku traditsiooniga, siis tegelikult see seda siiski pole. Mehed on kihlasõrmuseid oma väljavalitutele kinkinud juba aastasadu.

Väidetavalt võeti need sõrmused esimestena kasutusele Vana-Egiptuses ja seda juba 1380. aastal eKr. Vanade kreeklasteni jõudis sama tava 750. aastal eKr ja roomlasteni veel 50 aastat hiljem. Kusjuures Vana-Roomas kandsid naised lause kahte kihlasõrmust. Üks oli tavaline rauast, mida kanti kodus ja teine kullast, mis pandi sõrme välja minnes.

Teemantsõrmust kasutati teadaolevalt kihlasõrmusena esimest korda 1477. aastal, kui Austria ertshertsog Maximilian kihlus tulevase abikaasa Mariaga. Ühtlasi pani see aluse sellele, et kõrgklass vahetas senised lihtsad kihlasõrmused teemantsõrmuste vastu. Tõenäoliselt oli põhjuseks ka see, et nii oli neil võimalik oma rikkusega üksteise ees eputada.

Samas näiteks koloniaalses Uus-Inglismaal võisid naised peentest teemantidest ja tegelikult ka sõrmustest ainult unistada. Nimelt nägi sealne traditsioon ette, et mehed kinkisid naisele kihlumise puhul hoopis sõrmkübara. Teadaolevalt lõikasid paljud naised sõrmkübara otsa maha, et see natukenegi sõrmusega sarnaneks.

19. sajandil hakkasid teemantide hinnad kukkuma ja need said kättesaadavaks ka veidi väiksema varandusega inimestele. Sellest hoolimata olid teemantsõrmused endiselt populaarsed aristokraatide ja aadelkonna seas. Teemantsõrmuste hiigelaeg hakkas aga vaikselt kustuma. 1930ndate suure depressiooni ajaks peeti teemantsõrmuseid kui kihlasõrmuseid juba ebamoodsaks.

Ilmselt võib teemantiga kihlasõrmuste taas populaarseks muutmise eest tänada tuntud teemandikompaniid De Beers, kes alustas 1938. aastal suurt turunduskampaaniat, mille eesmärgiks oli mõjutada kihlasõrmuste välimust. Kampaaniat tuntakse maailmas kui "Nelja C-kampaaniat" ehk "cut, carat, color and clarity", mis viitab teemanti lõikele, karaadile, värvile ja läbipaistvusele. 1947. aastal tuldi välja kuulsa loosungiga "Teemant on igavene" ning naise parima sõbrana tuntud kivikeste edulugu oligi saanud uue alguse.

Kuigi kihlasõrmuste kinkimine on väga romantiline, on tegelikult sel veel ka teine pool, mis on romantikast kaugel. Nimelt tagab see majandusliku kindlustunde naisele juhul, kui mees teda petab või otsustab kihluse katkestada. Sellisel juhul on naisel õigus kihlasõrmus endale jätta ja vajadusel see rahaks teha, et mitte oma eluga hätta jääda. Muide, Ameerikas on selles osas, kas naisel on õigus sõrmus endale jätta või peaks ta selle siiski mehele tagasi andma, pidevalt suured vaidlused. Ilmselt oskate isegi arvata, milline pool, millist vaadet esindab.

Abiks kihlasõrmuse ostmisel

Kihlasõrmuse ostmine võib olla küllaltki keeruline tegevus, sest vaevalt, et ükski mees tahaks, et ta valesti valitud sõrmuse pärast pikalt saadetaks. Et valiku tegemine natukenegi kergem oleks, räägivad GoldTime’i kaupluste ostujuht Aveli Kippari ja Viru Keskuse kullassepp Artur Rusin, mida peaks enne ostu sooritamist teadma.

Mida võiks kihlasõrmuse valimisel jälgida?

Kihlasõrmus on ehtena üks tähtsaim, seetõttu on väga oluline, et sõrmus oleks kvaliteetne ja vastupidav. Üheks tähtsaimaks kriteeriumiks on aegumatus, sest kihlasõrmus on ehe, mida kantakse terve elu ja seetõttu on materjali ja stiili valik väga oluline. Eelistatuimad valikud materjalide osas on: punane, valge ja kollane kuld, pallaadium ja plaatina.

Traditsiooniliselt järgneb kihlasõrmusele hiljem abielusõrmus, siis tasuks arvesse võtta, et kahte sõrmust oleks võimalik hiljem omavahel ka sobitada – näiteks kõrvuti kanda. Aegumatuks oma stiililt peetakse sõrmust ühe suurema teemantiga.

Millised on kõige populaarsemad kihlasõrmused?

Traditsiooniline valik on siiski ühe teemantiga valgest kullast sõrmus. Populaarseks on muutumas ka kolme kiviga briljantsõrmused, millega saab siduda sõnumi "Üheskoos nii minevikus, olevikus kui tulevikus".

Kui peres on juba lapsed kasvamas, siis võib iga sõrmusel olev briljant viidata ühele pereliikmele. Ka "kivirida" on üsnagi sagedane valik, kuna ka siin võib kivide asetusi seostada erinevate tähendustega, sündmustega ning eriliste hetkedega. Samuti sobib "kivirida" ideaalselt traditsioonilise abielusõrmusega.

Kas teadsid, et...

• Vanas-Egiptuses usuti, et vasaku käe neljandas sõrmes on veen, mis läheb otse südamesse. Seetõttu kantakse ka kihlasõrmust just selles sõrmes.

• Mitmetes riikides kannavad kihlumise puhul sõrmust nii naine kui ka mees.

• Kõige populaarsem kihlumiskuu on detsember. Jõulude ja aastavahetuse kõrval on eelistatud kihlumispäev ka valentinipäev.

• Keskmiselt on paarid kihlatud 14,7 kuud.

• Kihlasõrmuste puhul kehtib kolme kuupalga reegel, mis tähendab seda, et kihlasõrmuse maksumus võiks olla võrdne mehe kolme kuu palgaga.

• Tänapäeval võtavad mehed enamasti naise kihlasõrmuse ostmisele kaasa.

• Väidetavalt maksis maailma kõige kallim kihlasõrmus 4,7 miljonit dollarit. Sellega paluti Paris Hiltoni kätt. Kahjuks liit abieluni ei jõudnud.

• 28% naistest annaksid mehele korvi, kui neile kihlasõrmus ei meeldi, selgus Ameerikas tehtud uuringust.