Foto: Alamy/AOP
Ilu ja mood
13. veebruar 2015, 07:00

Aitab kortsude vastu? Naised raseerivad nägu meeste kombel (22)

Kas naised peaksid tõesti oma näonahka raseerima, nagu oli kombeks Elizabeth Tayloril, Marilyn Monroel ja koguni Kleopatral? Mitmed dermatoloogid väidavad, et 30–40aastaste meeste palged näivad naiste omast nooruslikumad just tänu habemeajamisele.

46aastane juriidiline nõustaja Angela Garvin ärkab iga päev kell pool seitse. Ta puhastab näonaha ihupiimaga, töötleb toonikuga ning seejärel määrib lõuale, ülahuulele ja kaela ülaosale habemeajamisgeeli. Siuh, siuh, ajab inglanna udejad karvakesed maha, loputab näo ja kannab peale niisutava kreemi. Nägu raseerib ta kolm korda nädalas juba kaheksa aastat ja on tulemusega ülimalt rahul, kirjutab Daily Mail.

Näonahk siledaks enam kui 450 euro eest

Liigse karvakasvuga kimpus olnud Angela kinnitab, et karvad ei kasva pärast raseerimist tagasi tumedama ja tihedamana, ja kiidab oma jumekat ihu. "Meik sulandub näonahaga ühtlasemalt, tooted imenduvad paremini ja nahk on suurepärases vormis. See pole aastaid nii sile ja särav olnud."

Idee, et naised peaksid peale näonaha puhastamise ja kreemitamise seda ka raseerima, tundub jabur. Kuid mitmed dermatoloogid väidavad: meeste palged on 30.–40. eluaastates naiste omadest nooruslikumad just nimelt tänu habemeajamisele! "See on nagu kerge massaaž, mis ergutab kollageeni tootmist," seletab Londoni ilukirurg dr Michael Prager.

Kollageen vähendab kortse ja soodustab nahatraumade puhul rakkude uuenemist. Pragergi kinnitab, et raseerimine ei pane karvu mühinal kasvama.

Naiste näoraseerimisvahendid on ilutööstuse uus kasvav müügiartikkel. Daily Maili teatel müüakse skalpellisarnaseid mikroraseerijaid spaades ja netipoodides, näiteks Amazonis. Youtube’is demonstreerivad tuhanded naised videotes selle iluprotseduuri efektiivsust. Ka nahakliinikutes pakutakse näonaha siledaks kraapimist – protseduuri hind võib aga ületada 450 eurot!

Piisab harjamisest või koorivast kreemist

Ent Londoni iluarst dr Barbara Kubicka hoiatab näonaha raseerimisel tekkida võivate ärrituse ja haavakeste eest. "Koorimiseks on kasulikumaid mooduseid," ütleb ta Daily Mailile ja soovitab näonaha puhastamiseks spetsiaalset harja.

Ka Briti lehe The Guardian ilurubriigi toimetaja Anita Bhagwandas soovitab näonaha raseerimisest hoiduda. "Kas XXI sajandil leidub naist, kel tõepoolest oleks aega või tahtmist veidi pehmema naha nimel kogu nägu raseerida?" küsib ta.

Tülikate karvade eemaldamiseks soovitab ta laserravi. Väide, et näo raseerimine aitab vananemise vastu võidelda, on Anita kinnitusel täielik jura. "Meestel on paksem ja nooruslikuma väljanägemisena nahk, sest meessuguhormoonid muudavad naha kuni 25% paksemaks võrreldes naiste omaga. Mehed eritavad ka rohkem rasu, mis hoiab naha niisutatu ja pringina. Tagatipuks on neil nahas kollageenitihedus suurem kui naistel – sellepärast vananevadki viimased kiiremini."

The Guardiani iluekspert toonitab: mehed ja naised on bioloogiliselt programmeeritud erinevalt vananema. Raseerimine võib tõesti meeste ihu koorida ja pehmendada, ent naistel piisab näo harjamisest või kooriva kreemi kasutamisest. "Raseerimine mitte üksnes ei tekita põletikulisust (põhjustades tundlikkust), vaid muudab naha välimuselt paberisarnaseks ja õhukeseks. Habemeajamisnuga käest, daamid! Uskuge, see pole teie sõber," resümeerib Bhagwandas.