Abieluga on seotuid terve hulk müüte ja eksiarvamusi Foto: CHINA DAILY
Suhted
11. veebruar 2015, 09:57

Abielumüüdid: kuus asja, mis päriselt ei kehti (2)

Plaanime kunagi abielluda või mitte, on meil kõikidel teatavad eelarvamused abielu kohta. Women´s Health loeb üles kuus asja, mida inimesed abielust arvavad, kuid mis tegelikult ei kehti.

1. Pooled abieludest lõpevad lahutusega.
Kull või kiri – altari ette astudes ei teaks kunagi, kas elad sama mehega õnneliku vanaduseni või lahutad juba paari aasta pärast.

Tegelikult pärineb see statistika 1970ndatest, kui lahutamine muutus lihtsamaks ja tõesti sagenes. 1980ndate keskel tõusis lahutuste protsent isegi 70 ligidale. Tänapäeval on see hoopis madalam. USA lõppes 2009. aastal kõigest 31 protsenti abieludest lahutusega.

2. Õnnelikud paarid ei tülitse.
Konflikti puudumine tähendab, et oluliste asjadega ei tegeleta. Rahulolevad paarid räägivad oma asjad läbi ja mõnikord võivad need vestlused olla väga tulised.Õnnelike abielupaare eristabki õnnetutest eelkõige see, et nad on õppinud oma ebakõlasid tulemuslikult klaarima.

3. Lapsevanemad on õnnelikumad kui lastetud paarid.
Paraku pole see tõsi. Inglismaal tehtud uurimuse väitel on lasteta abielupaarid keskmisest õnnelikumad ja oma partneriga rohkem rahul kui need, kel on lapsed.
Õnnetunde vähenemine ei tähenda automaatselt seda, et mees ja naine teineteist vähem armastaksid. Inimestele lisandub juurde lapsevanema roll, see kulutab palju energiat ni ng väsitab.

4. Abielurahva armuelu on kesine.
USA Indiana ülikooli abielu-uuringu väitel saavad abielunaised keskmiselt rohkem seksi kui need, oma kaaslasega lihtsalt koos elavad. Lisaks on abielurahvas oma lähedussuhetega rohkem rahul. Armastus, pühendumus ja mõistmine muudavad armuelu oluliselt paremaks.

5. Kui elate koos enne abielu, lahutate suurema tõenäosusega.
Ka see ei kehti. Põhja-Carolina psühholoogide uurimuse kohaselt pole suuremat vahet, kas paar on enne sõrmuste vahetamist korterit jaganud. Ainus asi, mis võib kooselu edukust mõjutada, on inimeste vanus. 18 aasta vanuselt ühte heitnud noored lahutasid 60-protsendilise tõenäosusega. Neid, kes ootasid kokkukolimisega 23. eluaastani, ähvardas lahutus vaid 30 protsendil juhtudest.

6. Kui oma kaasat tõeliselt armastad, ei jahtu kirg kunagi.
Kirelõõma toidab uudsus ja salapära.
See hakkab hajuma siis, kui suhe on kestnud aasta või pisut enam. Kirg võib kaduda, kuid see asendub teist tüüpi tunnetega, mis tagavad abielu kestvuse ja õnne.