Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
10. veebruar 2015, 21:39

Kaks küsimust, mis aitavad selgitada, kas armastus on tõeline (5)

Täiskasvanuks saades kipume kahtlema suurtes otsustes, sealhulgas lähisuhet puudutavates ja selles, kas partner ikka tegelikult armastab meid või mitte. Teadlased on nüüd aga välja selgitanud kaks küsimust, mis peaksid sellele vastuse andma.

Ajakirjas International Economic Review avaldatud artiklis väidetakse olevat leitud lollikindel meetod, selgitamaks, kas partner meie kõrval on ikka n-ö see õige, kirjutab Medical Daily.

Kaks küsimust on:

1. Kui õnnelik oled abielus võrreldes sellega, kui sa ei oleks abielus?
2. Kuidas vastaks sinu partner sinu arvates eelnevale küsimusele?

Virginia ülikooli teadlased vaatlesid 1980ndatel tehtud uurimuse andmeid, kui toona küsitleti enam kui 4200 paari, ning kordasid seda aastaid hiljem.

Selgus, et mida kõrgemaks hinnati partneri rahulolu suhtes, seda suurema tõenäosusega oldi ligi kuue aasta pärast lahku mindud. Paarid, kus üks pool väitis, et tema partner on äärmiselt õnnelik, läksid lahku isegi kiiremini kui kuue aasta pikkune periood. Vähem kui pooled paaridest suutsid enam-vähem täpselt hinnata partneri suhtumist suhtesse. Nende seas esines ka lahutusi vähem.

Teadlased nimetavad sellist olukorda tinglikuks. Mida kõrgemaks hindab üks partnereist teise partneri õnnelikkust ja rahulolu suhtes, seda rohkem kaubeldakse emotsioonidega ning toimub n-ö ärakasutamine. Kui eeldatakse, et partner on suhtes õnnelik, sunnitakse teda tegema näiteks rohkem koduseid töid, panustama pere ühiskassasse või andma endast üldiselt enam. Kui aga abikaasa ei ole tegelikult nii õnnelik, või kui peaks juhtuma, et tal tekib uus silmarõõm, võib ta kergekäelisemalt suhtest/abielust lahkuda, kuna on tüdinenud survest ja üksi pingutamisest või ka ärakasutamisest.

Seega võib õnneliku suhte ja abielu võti peituda just selles, et õppida, kuidas sinu partner suhtesse suhtub.