Enne
Ilu ja mood
7. veebruar 2015, 08:00

Mees, tahad stiilne olla? Kasvata habe! (34)

Habememood tuleb ja läheb, kuid vähemalt praegu on karvane lõug nii populaarne, et muidu beebilõuaga uhkustanud mehed peaksid kiiremas korras midagi ette võtma, et oma mehelikkust säilitada.

Juba aegade algusest saati on habet ja selle kasvatamist peetud mehelikkuse sümboliks. Samas pole seda kasvatatud ainult ilu pärast, vaid ka muul eesmärgil. Nimelt usuvad teadlased, et eelajaloolistel meestel oli habe muu hulgas sellepärast, et mõjuda hirmuäratavamalt.

Antiiksetes tsivilisatsioonides oli aga mehe habe auasi ning see lõigati maha ainult karistuseks. Esimest korda tegi habemetele lõpu Aleksander Suur, kes 345. aastal eKr keelustas oma sõjameestel habeme kandmise, sest ta kartis, et need muudavad mehed vaenlasele kergeks saagiks. Tema arvates piisas vaenlasel kergest habeme sikutamisest, kui sõdurid juba alla andsid.

Ajaloost on aga veel teada ka see, et näiteks kelti hõimudele oli habe nii püha, et vannet andes hoiti käsi habemel. Keskajal tõi aga teise mehe habeme katsumine kaasa duelli.

Samas ei ole naised meeste habemetesse kunagi eriti hästi suhtunud. Mitu uuringut on näidanud, et naised ei pea habemikke kuigi atraktiivseteks ning naiste nimel on lugematu hulk mehi oma armastatud karvasest lõuast ka loobunud. Kuid samal ajal on naised tunnistanud, et habemega mehed mõjuvad võimukamalt ja auväärsemalt kui beebilõuaga mehed. Ühtlasi usuvad naised, et habe viitab kõrgemale ühiskondlikule staatusele.

Olgu kuidas on, kuid praegu on habemed rohkem moes kui kunagi enne. Kusjuures, kui karvased lõuad hakkasid moepilti hiilima vaikselt juba paar aastat tagasi, siis võrreldes tänaste moehabemetega olid need tõelised poisikesed. Nimelt on praegu kõige populaarsemad korralikud karuse välimusega habemed.

"Praegu on moes ja debüüdi teinud niinimetatud metsamehehabe, mis on täidlane ja jätab pisut metsiku mulje," räägib salongi Kiired Käärid juhataja Heli Lina uutest tuultest habememoes.

Samas rõhutab ta, et metsamehe habe ei tähenda sugugi seda, et mees võib lihtsalt habemeajamisvahendid minema visata ja lasta karvadel kasvada. Hoopis vastupidi – et metsamehehabe ilus välja näeks, on vaja seda regulaarselt hooldada.

Habemetrende on aga veel. "Seitsmekümnendate vuntsid koguvad jälle kuulsust, aga need sobivad väga konkreetsetele näojoontele," hoiatab Lina.

Samuti rõhutab ta, et trimmitud vuntside hooldus nõuab rohkem vaeva ning seejuures on tähtis vuntsivaha olemasolu.

Kes aga nii palju vaeva habemega näha ei taha, saab ka lihtsamalt. Nimelt on üha rohkem populaarsust hakanud koguma kolmepäevane habe, mida tuntakse ka kella viieste varjude nime all. "Selle saavutamiseks tuleb habemeajamine lihtsalt paariks päevaks vahele jätta," selgitab Lina.

"Naistele kindlasti kahepäevane habe ei meeldi, sest see ju torgib. Aga see on sellegipoolest lahe!" muigab ta.

Kuid millist habet tuleks vältida? "Habeme puhul ei ole universaalset lahendust ega vanuselist malli. Igale mehele sobib erinev habe, sõltumata tema vanusest või ühiskondlikust staatusest," räägib Lina.

Mõnda vanemat härrat võib habe hoopis nooremaks teha ja ka vastupidi. Samas soovitab ta habet kasvatama hakates vältida üksinda eksperimenteerimist, vaid koos eksperdiga leida stiil, mis sobib nii näokuju kui elustiiliga.

Habe kui kunstiteos

Habe pole enam ammu paljude meeste jaoks lihtsalt lõual kasvavad karvad, mida aeg-ajalt piirata tuleb, vaid hoopis võimalus oma loomingulist poolt esitleda. Näiteks vahetult enne jõule tuli üks ettevõte välja jõuluehetega, mis on mõeldud spetsiaalselt habemesse riputamiseks. Jõuluhabemete kõrval on aga populaarsed näiteks lillhabemed. Selleks pole kuskilt midagi osta vaja. Tuleb vaid oodata, millal esimesed kevadlilled tärkavad ning need endale siis habemesse pista. Tõsi, kes soovib efektsemat tulemust, võib lillepoes fantaasial lennata lasta.

Kel aga näpud eriti osavad on, siis võib oma habemesse hoopis mõne figuuri lõigata. Mõned kuud tagasi olid väga populaarsed näiteks kõikvõimalike metsloomade kujulised habemed.

Kolm tähtsat küsimust

Vastab ilusalongi Kiired Käärid juhataja Heli Lina.

Kuidas habet hooldada?

Kui on pikk habe, tuleb seda kammida spetsiaalse harjaga. On olemas ka habemeseebid, habemevahad ja habemeõlid. Ühtlasi võib pikka habemesse tekkida kõõm. Selle vältimiseks tuleb nahka õliga hooldada ja pesta habemeseebiga. Ja kindlasti tuleb nahka niisutada.

Kuidas vältida habemeajamise ajal naha vigastamist?

Õrna ja tundliku naha korral tuleks kasutada pardlit, kuna see ei kahjusta nahka. Žiletiga habemeajamise võiks võtta ette salongis spetsialisti juures. Nahka tuleks ka puhastada ja koorida. Koorimine tõstab karva ja ennetab naha vigastamist. Pärast habemeajamist tuleks kindlasti kasutada karvakasvu aeglustavaid aftershave’e ja niisutavaid kreeme. Kellel on tundlik nahk, peaks vältima alkoholiga aftershave’e, sest need ärritavad nahka.

Mida tehakse salongis habet hooldades/trimmides teistmoodi, kui mees kodus ise teha saab?

Vahe on sellest, et ise habet ajades ei saa kõikki vajalikke protseduure teha. Salongis on habemeajamine konkreetne teenus, mis on mõeldud meestele kõiki nende eripärasid arvestades. Habemeajamise hõlbustamiseks kasutatakse kuumi ja külmi rätikuid. Soe avab poorid, pehmendab nahka, et vähendada ärritust. Külm aga sulgeb poorid ja rahustab nahka. Ühtlasi tehakse salongis nahakoorimist, et karv ja nahk oleksid pehmed. Kokkuvõtvalt võib öelda, et salongis tehakse võimalikult palju, et nahaärritus oleks minimaalne ning habemeajamine meeldiv kogemus ka kõige tugevama ja keerukama habemega klientidele.

Kindlasti võiksid mehed minna salongi siis, kui nad otsivad teatud stiili, kuid ei oska seda ise kujundada.

Uusim moeröögatus on hoopis neoonhabe?

Kellele tavalisest habemest ei piisa, siis uusim moeröögatus on selle värvimine. Eriliselt soojalt on selle trendi vastu võtnud hipsterid, kes kasutavad nii võimalust habe oma riietusega kokku sobitada. Kusjuures tihti ei piirduta ainult habemega, vaid kulmudki võõbatakse üle. Populaarsemad värvitoonid on kollane, roosa, roheline, sinine. Osavamad teevad habeme hoopis vikerkaarevärviliseks.

Pihtas või möödas? Mida arvab ekspert Eesti habemikest?

Salongi Kiired Käärid juhataja Heli Lina kommenteerib, kuidas sobivad habemed Margus Hundile, Siim Kallasele, Mikk Saarele ja Henry Kõrvitsale.

Margus Hunt

Pole paha! Habe sobib tema näoga ja see on trendikas. Maitse asi. Ta on ilus ka ilma habemeta. Siis on mulje sportlikum ja kergem.

Siim Kallas

Talle vuntsid sobivad, kuna tal on kitsad huuled ja muidugi oleme me harjunud, et ta on vuntsikandja. Pole kindlasti vale valik.

Henry Kõrvits

Selline habe sobib talle ideaalselt. Lisaks on see praegu kõige kuumem habe!

Mikk Saar

Väga vale! Talle ei sobi pikk habe, kui siis kolmepäevane, sest tal on väike nägu ja habe toob välja ta hallid silmaalused. Täiesti vale – soovitaksin maha ajada!

PEA MEELES!

• Tumedate juustega mehel loob trimmitud ja puhtaks aetud habe haritud välimuse.

• Hallid karvad, mis on muide ka moes, näitavad elutarkust ja küpsust, kuid vaid sellisel juhul, kui need on ilusti trimmitud ja hooldatud.