TEEB IMESID? Kookosõli ei suuda kaugeltki siiski kõigi hädade korral aidata. Foto: AOP
Mitmesugust
6. veebruar 2015, 07:00

Katse: kas kookosõli suudab tõesti kõiki ilutooteid asendada? (11)

Maailma edukaim modell Gisele Bündchen määrib end kookosõliga pärast päevitamist, Hollywoodi täht Gwyneth Paltrow loputab sellega suud, Blake Lively ravib juukseotsi ja Angelina Jolie pidavat kookosõli lausa hommikueineks sööma. Kas tervisefanaatikute uus lemmikõli on tõesti kõikvõimas?

Kookosõlile on pühendatud lugematuid veebikülgi, kus väidetakse, et see suudab ravida enam-vähem kõiki nahahädasid alustades vinnidest ja lõpetades rasedusarmidega. Selles sisalduv lauriinhape võitleb bakterite, seente ja põletiku vastu, siit ka põhjus, miks kookosõliga suud loputatakse.

Ometi on trendiõli tervisetrumbid suures osas teaduslikult tõestamata. Daily Mail otsustas kuu aega katsetada, kas kookosõli täidab oma lubadused.

Hõlbus silmameigieemaldaja

Briti lehe reporter Anna Pursglove kontrollis esmalt orgaanilise külmpressi-kookosõli võimekust silmameigieemaldajana.

Briti staarmeikar Oonagh Connor kinnitab, et iseäranis hästi eemaldab õli veekindlat silmameiki. Daily Maili katsejänes veendus selles ka ise: meik tuli kergesti ära ja silmaümbruse nahk jäi pehme.

Ta kinnitab, et hakkab silmi ka edaspidi õliga puhastama. Et kookosõli poore ei ummistaks, tuleb seda vatitupsule võtta õige vähe.

Lopsakamad juuksed

Juuste väljalangemisele spetsialiseerunud Londoni dermatoloog Elena Dimitrova ütleb, et kookosõli võib küll karva silendada ja juuste tekstuuri parandada, kuid näiteks hormoonidest põhjustatud juuste väljalangemist see peatada ei suuda ega ka juuksejuuri juurde kasvatada.

Kui Anna oli kuu aega juukseotsi palsami asemel kookosõliga vuntsinud, läks ta Dimitrova vastuvõtule. Spetsialist nentis, et juukseid pole juurde tulnud (nagu arvata oligi), kuid olemasolevate juuste seisund on suurepärane, ehkki Pursglove pole vahepeal juuksuris käinud.

Reporter on tulemusega rahul, kuid oma tavalist palsamit välja vahetada ei kavatse. "Mul on kombeks juukseid pärast pesu föönitada ja kookosõlile kuumus ei sobi. Nagu avastasin, lõhustab kuumus õli ja tekitab äärmiselt ebameeldiva lõhna. Kuid kavatsen kookosõli aeg-ajalt ööseks juustele määrida."

Pikemad ja tihedamad ripsmed

Kookosõli soovitatakse õhtul pärast silmameigi mahavõtmist ripsmetele tupsutada – see tegevat need tihedamaks ja pikemaks. Dimitrova on skeptiline: õli ei suuda ripsmeid juurde toota. Katse lõpus nendib ta: "Ma ei näe mingit muutust."

Ehk aitaks õli väga rabedate ripsmete puhul, aga katsealuse ripsmed olid algusest peale heas seisus. Palsamina ei kavatse Anna kookosõli kasutama hakata, aga kuna ta sellega nagunii silmameiki eemaldab, jääb kindlasti midagi ka ripsmete külge.

Terved igemed

Kookosõli fännid loksutavad seda iga päev 20 minutit järjest suus. See vähendavat kattu ja tapvat baktereid ning võitlevat igemehaiguste vastu.

Londoni hambaarst dr Mervyn Druian nendib, et kuuajaline õliga loputamine pole Anna igemete kohatist punetust ja paistetust alandanud. Õliga loputamise vastu ta ei ole, kuid soovitab peale selle käia kolme kuu tagant ka suuhügienisti vastuvõtul.

Nooruslik nahk

Dermatoloog Sam Bunting nentis, et Anna nahk on punetav ja lõhkenud soonekestega. Ta manitses, et kookosõli võib tekitada komedoone ja punetama kippuvat nahka veelgi rohkem ärritada.

Kuna kookosõli paneb naha läikima, kasutas Anna seda iluraviks peamiselt õhtuti. Ta veendus, et kahju oli rohkem kui kasu: nahk hakkas laiguti punetama ning nina ja suunurkade kõrvale tekkisid punnid.

"Olen peaaegu kindel, et süüdi on kosmeetikavahendi muutus," on Bunting veendunud. Näokreemi asemel ei kavatse Anna õli edaspidi enam kasutada.

Valged hambad

Kookosõlist saab valmistada koduse hambapasta: kaks supilusikatäit söögisoodat tuleb segada kahe supilusikatäie õliga siledaks pastaks. Maitse huvides võiks lisada üks-kaks tilka piparmündiõli.

Hambaarstid hoiatavad, et omatehtud hambapasta ei sisalda fluoriidi, mis ennetab kaariest ja tugevdab hambaemaili.

Sooda aga võib kareduse tõttu emaili vigastada. Hambaarstid ei usu, et kookosõlipasta võib hambaid valgendada. Ka katsealune loobus sellest viie päeva pärast.

"Omatehtud hambapasta on jälk," kinnitab ta. "Suus on limane ja räpane tunne, hingeõhk pole värske ja söögisooda on liiga kare. Hambad pole põrmugi valgemad." Tavalisest hambapastast ei loobuks ta ilma pealgi.

Mis vahe on kookosrasval ja kookosõlil?

Õigem oleks öelda kookosrasv, kuid et kookosõli on 26 °C juures vedelas olekus, kasutatakse sõna "kookosõli".

Segadust tekitab seegi, et kunagi peeti kookosrasva küllastunud rasvade sisalduse tõttu kahjulikuks ja siiani võib poelettidel leida hüdrogeenitud kookosrasva, mis ei sobi söömiseks.

Nähes sõna ""külmpressitud" või "virgin e. neitsikookosõli" võid olla kindel, et see on õige asi. Külmpressitud kookosõlile on omane meeldivalt magus kookosearoom ja suussulav tekstuur.

Süües toetab kookosõli kõhunäärme tegevust, parandab organismi veresuhkru kasutamist ja tõhustab kaaliumi ja magneesiumi ning rasvlahustuvate vitamiinide imendumist. Samuti aktiveerib see kilpnäärme tööd, aitab parandada vere kolesteroolisisaldust ja tõhustab ainevahetust ehk teisisõnu aitab langetada kaalu.

www.eliksiir.ee