Foto: H&M
Ilu ja mood
28. jaanuar 2015, 13:12

GALERII: H&Mi Disainiauhind anti esmakordselt meestekollektsioonile (1)

2015. aasta H&Mi Disainiauhinna võitja on New Yorgi Parsonsi Kunstiakadeemia lõpetanud 24-aastane Ximon Lee. Tegu on esimese meesterõivaste disaineriga, keda on selle auhinnaga pärjatud.

Auhinnaks oli võimalus näidata oma kollektsiooni Stockholmi moenädala raames, 50 000 eurot ja võimalus arendada oma kollektsiooni esemeid nii, et neid oleks võimalik käesoleva aasta hilissügisel müüa ka valitud H&Mi kauplustes ja veebipoes.

"Ximoni kollektsioon võlus žüriid oma kaasaegsuse ning poeetilisusega. Tal on väga tugev materjalitunnetus ja imepärane võime tuua esile ka kõige pisemad detailid," sõnas Ann-Sofie Johansson, H&Mi New Development'i peadisainer.

"Ma arvan, et ta on äärmiselt meisterlik disainer. Tal oli kõik paigas: tema eeltöö oli väga ilus, materjali kasutamisoskus suurepärane ning disain hea," sõnas Luella Bartley, brändi Marc by Marc Jacobs disainidirektor ja H&Mi Disainiauhinna žürii liige.

Ximon, kes on pärit Hong Kongist, kuid elab New Yorgis, valiti Londonis võitjaks rahvusvahelise žürii poolt. Tema uuenduslik kollektsioon on loodud orgaaniliste ning sünteetiliste materjalide kihtidest, sealhulgas sellistest materjalidest nagu plastik ja papp, mis hoiavad raamina kehast eemale. Need uued siluetid on küll nimetuse poolest kehakatted, kuid nihutavad oma lõigetega meesterõivaste mõiste piire veelgi kaugemale. Peamiseks inspiratsiooniallikaks nimetab mees dokumentaalfilmi "Children of Leningradsky" ("Leningradski lapsed"). Ximon reisis ka Venemaale, et oma uue kollektsiooni tarbeks meeleolupilte luua.