10 AASTAT NOOREM: «Viimaseks «Eestimaa uhkuse» galaks tegi mu soengu ja grimmi noor andekas Anu Eber, kes heitis mulle, varases keskeas neiule värske pilgu ja muutis lihtsate nippidega nii kauniks, et ei mäletagi, millal ma viimati sedavõrd positiivset vastukaja olen pälvinud,» ütleb Annely. «Väidetavalt tegi lihtne hele kleit ja seda tasakaalustav kõrge soeng mu lausa kümme aastat nooremaks.»Foto: Teet Malsroos
Ilu ja mood
23. jaanuar 2015, 07:00

MEIGI- JA SOENGUAPSUD: ära ise end vanemaks tee! (13)

Vale tooni jumestuskreem, liiga tugev silmameik ning ohtralt juukseviimistlusvahendit on põhilised, millega oma pidulik välimus ära rikkuda. Ebaõnnestumise vältimiseks kehtib lihtne põhimõte: pigem vähem kui rohkem. 

Kerge on end vale soengu ja riietusega vanemaks muuta, arvab ilusalongi Hairlook kosmeetik Evelin Lillemägi. "Ripsmetušš, huuleläige ja vajadusel ka nahatüübile sobiv jumestuskreem – kõige ülejäänuga tasuks kogemuste puudumisel pigem ettevaatlik olla," õpetab Evelin.

"Just silmade rõhutamine on saanud kõige suuremaks komistuskiviks. Kui lauvärvi pealekandmisega saadakse veel hakkama, siis selle püsimajäämisega on muret. Kui lauvärv vajub silmavagudesse, ongi tulemus rikutud," hoiatab kosmeetik ja soovitab tähtsa sündmuse eel kindluse mõttes jumestaja juurde minna.

Ise end meikides on väga oluline leida endale õiget tooni jumestuskreem. See võiks olla pigem kergem, siis on ka oht üle meikida väiksem.

Igal inimesel on midagi, millega ta ise rohkem rahul on. "Kui sul on suured silmad, siis rõhuta neid kerge ripsmetušiga toonitades. Kui sul on ilus huulekuju, siis värvi neid efektse huulepulga või -läikega. Kauneid põsesarnu tooni õrna ruužiga, oma kulmukaar lase professionaalil ilusaks kujundada ning siis juba ise toonida pole enam suur kunst," tõdeb Evelin. 

Näokuju ja riietus dikteerivad soengu 

Kõige sagedamini torkab pidulike soengute puhul silma, et juukseid sättides pole näo kujuga arvestatud. Või on unustatud riietus. "Kui õlad on paljad, võiksid pikad juuksed olla osaliselt lahti. Kui juuksepiir pole aga ideaalne, näiteks meelekohtadel, võiks seda pigem juustega varjata," sõnab juuksur Helen Kuusmaa ilusalongist Hairlook.

Sageli kipub naise vanemaks muutma aga üritusele sobimatu soeng, samuti valed viimistlusvahendeid. Eriti kui nendega liialdada. "Näiteks ohtralt läikespreid kasutades võivad juuksed välja näha justkui pesemata. Tihtipeale lisavad aastaid ka lühikesed lokkis juuksed," lausub Helen. 

Teles kehtivad omad reeglid 

"Meik peab olema piisavalt tugev, et mõjule pääseda. Muidugi on suur vahe, kas meikida õhtujuhti, kes peab ka kaugemale publikule nähtav olema või saatejuhti, keda televaatajad näevad väga lähedalt," selgitab Evelin.

Kui ka soengud tehakse seepärast saatejuhtidele tagasihoidlikumad ja põhjalikult viimistletud, siis õhtujuhid peavad laval silma paistma ning neile tehakse ka pöörasemad pead. 

Annely Adermann: "Üks vale prožektorikiir ja klaari palgega uudisteankrust saab aukus silmadega vanamutt." 

"Kuigi olen loomult innukas katsetaja, on liigne viisakus ja juuksuri ilumeele usaldamine paraku ka kahjuks tulnud," tõdeb TV3 avalike suhete juht Annely Adermann.

"Eriti siis, kui 90ndate alguses alles eetritööd alustasin, ei julgenud ma oma arvamust kogenud soenguspetsialistidele sugugi öelda, uskudes, et eks nemad ju tea paremini, mis mulle sobib. Paraku alati ei teadnud ja neid kordi, kui ma päevadiktorina tupeeritud ja lakitud "kiivriga" eetrisse läksin, oli küll ja küll," meenutab ta.

Tavaliselt helistas siis Annelyle aga tema juuksurist ema, kes käskis ruttu midagi ümber teha. "Nii näiteks alustasin hommikust diktoriteksti puhvis tuka ja rullsoenguga, mis paari tunni pärast "A-rühma" sisse juhatades oli märksa loomulikumaks lokiks kammitud. Eks see tähendas muidugi juuksurite solvumisi, mille vältimiseks tuleks ikka kohe oma arvamus välja öelda – alati saab leida kesktee," leiab Annely. "Sama kehtib ka eetrigrimmi kohta. Kui ikka suitsusilm peeglisse vaadates võpatama paneb, maksa sellise totaalse muutumisega nõustuda."

Seda, et tele-ilu on omaette teadus, kinnitab ka Annely. "Üks vale prožektorikiir ja klaari palgega ankrust saab aukus silmadega vanamutt. Mäletan, kui olime "Seitsmestes uudistes" veel mees-naine ankrupaarina eetris ning küsiti, kes see uus tibi seal Soiveri kõrval istub? Tegelikult oli sama vana Adermann tuttuue pottsoengu ja värskelt sätitud stuudiovalgusega," muigab Annely.

Nii irooniline, kui see ka pole, on teles pildil küll väga oluline osa, kuid saatejuhil endal ei ole tavaliselt välimusele aega mõelda. "Sest olgu su soeng või kostüüm nii võrratud kui tahes, lolli saatejuhti ei suuda meist keegi lõputult taluda." 

Viis viga jumestamisel

  • Liiga tume jumestuskreem. Jumestuskreem vali lõuajoone ja kaelatooni järgi. Nägu võib muutuda küll veidi valgemaks, aga seda saab põsepuna ja päikesepuudriga korrigeerida. 
  • Liiga paks jumestuskreem. See toob kortsud esile ning nägu mõjub nagu mask.
  • Pärlmutter lauvärv ja huulepulk. Mida vanem naine, seda kiiremini tasuks pärlmuttertoonid unustada.
  • Liiga tugev silmameik. Tugevalt värvitud silmad, pudisev ripsmetušš ja liiga tumedad kulmud mõjuvad lohakalt.
  • Kunstripsmed. Mõtle, kuidas neid ülejäänud meigiga tasakaalustada ja kas sa need ka välja kannad. 

(Allikas: ilusalongi Hairlook kosmeetik Evelin Lillemägi) 

Näokuju määrab soengu 

  • Ümmarguse näo muudab lai soeng veelgi ümaramaks. Et nägu visuaalselt pikemaks venitada, tuleks juuksed tõsta pealael kohevamaks ja külgedelt siluda vastu pead. Juukseid lahtiselt kandes võiksid mõne salgu jätta ka näole.
  • Pikliku näo puhul ei tohiks pealage eriti kõrgeks ajada.
  • Kitsa näo puhul sobivad lopsakad lokid. 

(Allikas: ilusalongi Hairlook juuksur Helen Kuusmaa)