Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
21. jaanuar 2015, 12:24

Kolmandik meestudengeist oleks valmis naise vägistama, kui puuduks tagajärjed (16)

Ameerika Ühendriikide kooliõpilaste seas tehtud uuringu kohaselt tuleks seksuaalsele ahistamisele ja vägistamisele pöörata rohkem tähelepanu, kui kolmandik poistest oleks nõus tüdruku vägistama, kui tagajärjed puuduks.

Väljaandes Violence and Gender avaldatud artiklis kirjutatakse, et paljud poisid ei teagi, mis vägistamine tegelikult on. Professor Sarah Edwards küsitles 86 heteroseksuaalset õpilast seoses nende seksuaalkäitumisega.

Kolmandik osalejatest väitis, et sunniks naise endaga vahekorda, kui teol ei oleks hiljem tagajärgi. Paljud neist ei saanud ka aru, et seksile allutamine kvalifitseerub vägistamise alla. Jahmatavalt väitis 13,6 protsenti poistest otse, et vägistaksid naise.

Osana uuringust vaadeldi ka vaenulikkust naiste suhtes ning kas see mängis rolli tulemustes. Osalejatele lugeti ette erinevaid väiteid naiste ja suhtumise, samuti mehelikkuse ja vägivalla kohta.

Selgus, et mida vaenulikum naiste suhtes oldi, seda vähem oli kasu koolide pingutusest vähendada linnakus naisõpilaste vägistamiste arvu. Küll aga võivad programmid olla kasulikud pigem neile, kes eitavad vägistamist, kuid on samas valmis kasutama jõudu. Ühtlasi peaksid koolid rohkem pingutama seksuaalõppe nimel, tegelema selgitus- ning ennetustööga.