RAHUSTA NAHKA: Kosmeetik Darja Gamonovitsi sõnul on talvel kõige olulisem oma näonahka rahustada, kuna stressorid, nagu tuul, õhutemperatuur, külm ja kuum vesi ning hooldusvahendid mõjuvad talle niigi ärritavalt. Pildil teeb Darja Sothyse termaalveega rahustavat näohooldust. Foto: Mati Hiis
Mitmesugust
16. jaanuar 2015, 07:00

Talvine näohooldus: nahk vajab niisutust ja lõõgastust

"Talvine näokreem ei pea olema konsistentsilt paks, vaid ta peab sisaldama õigeid toitaineid," kinnitab Sothyse ilusalongi kosmeetik Darja Gamonovits, et kreemi toime oleneb ikkagi koostisest. Talvel on kõige tähtsam nahka niisutada ja rahustada.

Seetõttu peaks kreemipurgi etiketilt otsima eelkõige koostisaineid, nagu sojauba, C-vitamiin ning D-pantenool. "Soja ja D-pantenool taastavad ja rahustavad nahka ning tänu C-vitamiinile toimub kollageeni süntees – see aitab säilitada naha elastsust. C-vitamiini olulisust nahale võiks võrrelda lausa maja ehitamisega – kui materjal on kvaliteetne, kuid ehitaja halb, on tulemus kehv. Nii on ka siis, kui nahk ei saa C-vitamiini," tõdeb kosmeetik.

"Tundliku naha puhul on tähtis komponent ka allantoiin – see pehmendab ja niisutab nahka ning on ärritusvastase toimega."

Alati tuleb näonahale hooldusvahendeid valides lähtuda eelkõige nahatüübist. "Põhiliselt on inimestel normaalne või rasune nahk, aga vale hooldus võib põhjustada naha tundlikkust ning kuivust. Seepärast tuleks praegusel aastaajal vältida koorimist või proovida teha seda võimalikult vähe – korra kuus näiteks," räägib Darja.

Ühtlasi ei tohi talvel nahka hõõruda, tuul ja külm ärritavad teda juba niigi.

Isegi rasune nahk kaotab talvel niiskust – ta võib küll tunduda kuiv ja kiskuv, aga see on pindmine. "Rasuse naha puhul aitab rasunäärmete tööd tasakaalustada professionaalne hooldus koos õigete toodetega."

Seetõttu peaksid rasuse nahaga inimesed regulaarselt kosmeetiku juures käima, kuiva näonaha puhul võib seda harvemini teha.

Igapäevaseks puhastamiseks sobib talvel eriti hästi mitsellaarnäovesi. "See taastab nahal kihi, mis kaitseb meid bakterite eest. Samuti ei lähe siis poorid umbe," selgitab Darja.

Kreemitada tuleks nägu hommikuti ja õhtuti. "Peamine reegel on see, et kreem tuleb kanda puhtale näonahale. Kuna veega pesemine kuivatab ja talvel aurustub näonahalt niigi rohkem vett, siis tulekski seda puhastada pigem näoveega."

Meigieemaldamiseks soovitab Darja aga kergeid puhastuspiimasid. Näiteks kuivale nahale sobivad eriti hästi sheavõiga tooted, rasuse naha puhul tuleks neid aga pigem vältida. "Talv ei ole õige aeg uute toodete proovimiseks või testrite katsetamiseks – siis on nahk juba niigi ärritunud ja toote vahetamisel ilmnevad tavaliselt omakorda probleemid," soovitab kosmeetik jääda pigem kindlaks tuttavatele toodetele.

Stressis nahk vajab puhkust

Milliseid tooteid ei ole soovitatav aga talvel kasutada? "Paljudele ei sobi näiteks rasueritust reguleerivad tooted, samuti ei tasuks teha savimaske," räägib Darja.

"Niisutavaid, toitvaid ja pehmendavaid maske võib teha aga iga nädal. Samas ei pea seda lihtsalt harjumusest tegema. Kui tunned, et näonahk kisub, tee maski. Kui otsest vajadust ei tunne, lase nahal parem ise tööd teha."

Naha seisukord sõltub loomulikult ka sellest, mida inimene sööb ning kas temas valitseb sisemine rahulolu. "Kui nahk on stressis, siis võib kreem mitte toimida ehk sa määrid ta küll näole, kuid kreem ei imendu. Su nahk ei võta seda vastu, kuna oled sisemiselt rahutu," sõnab Darja.

Seda viimast ei panda tihti aga tähele. Seetõttu mõjuvad talvel näonahale eriti hästi lõõgastavad protseduurid ja massaažid. Kui tunned, et nahk on väsinud, siis võid ka ise näpuotstega nägu masseerida.