Getter Jaani.Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Inimesed
18. detsember 2014, 07:00

Lisatud Kanal 2 video!

Getter Jaani: koolis noriti mind paksuks ja lehmaks (74)

"Algklassides, kui ma olin veidi kogukam ja keha poolest suurem tütarlaps, sain väga palju kommentaare enda kohta. Öeldi otse näkku, et sa oled paks või lehm. Kõiksugu loomanimetused, mis pähe tulid, öeldi välja," tunnistas paljude noorte iidol Getter Jaani eile õhtul tele-eetris, et teda on kunagi koolis kiusatud.

Getter rääkis Kanal 2 saates "Avameelselt koolikiusamisest" sellest, kuidas teda juba esimeses klassis kehakaalu pärast kiusati. Kui vaadata praegu õblukest Getterit, ei suudaks seda ettegi kujutada. "Kui sa oled suurem või erined kellestki teisest, koheldakse sind hoopis teisiti – sind ei võeta kampa või ei kutsuta välja mängima," rääkis Getter telesaates.

Getter kiusajatele vastu ei hakanud, kuna ei julgenud midagi lihtsalt öelda. "Nad nägid, kui palju haiget ma nende sõnade pärast saan, ja said sellest just võimu."

Kius jätkus ka kutsekoolis

Getteri ema Katre Jaani ei teadnud kiusamisest seni, kuni tütar tuli talvel saabaste asemel koju toasussidega. "Ta ei rääkinud mulle ja ma küsisin järgmisel hommikul, kus ta saapad on."

Ema asja nii ei jätnud ja läks kooli korda majja looma – ootas kuni tund algas, marssis klassi, tutvustas end ja ütles, et kui saapad tagasi ei ole, siis ta kutsub politsei. "Loomulikult need, kes ära varastasid, läksid näost kaameks ja hakkasid higistama," meenutas Katre Jaani telesaates, kuidas ta tütre kaitseks välja astus.

Kui tavaliselt tuleb kiusajatel ajaga mõistus pähe ja vanemaks saades hakatakse normaalselt käituma, siis Getteri kius jätkus ka kutsekoolis, kus ta rätsep-stilistiks õppis. Getterit ei võetud seltskonda, teda ignoreeriti demonstratiivselt ja anti märku, et ta pole seal oodatud. "Sina tuled ja kõik lähevad ära – nende kehakeel ja olek ütlesid, et ma ei ole teretulnud," kirjeldas Getter teleekraanil.

Põhjuseid, miks teda tõrjuti, ei tea Getter siiani.

"See oli väga suur šokk," tunnistas Getter saates ja ütles, et püüdis kõigest üle olla.

"Mõtlesin, et mina olen muutunud, olen enesekindlam ja ma ei tohi lasta enam endale pähe istuda ja haiget teha."

Getter ei salga, et koledatest, solvavatest ja alandavatest sõnadest, mis talle kunagi öeldud, on osa südamesse jäänud ja sellega on pisut raske elada. "On hetki, kui tunnen end väga halvasti, tunnen, et olengi kogukam ega tunne end ilusana."

Superstaarisaade lennutas Getteri Eesti muusikataevasse ja lausa Eurovisioni lauluvõistlusele. Getter ütles saates, et temale oli see uus algus. "Ma tean, et väga paljud lapsed kannatavad koolis, neil on väga raske ja neil on hea näha, et ka mina olen midagi sellist läbi elanud ja olen nüüd sellest üle. Ma väga loodan, et saan oma sõnadega olla nendele lastele toeks."