PINGED ÕHUS: Ämm ja minia.Foto: Alamy/AOP
Suhted
13. detsember 2014, 15:00

"Minul pole äiaga midagi, ämm on lihtsalt armukade!" (55)

"Äi on äi, mitte minu mees!" räägib Raili ega saa aru, miks ämm tema peale susiseb nagu mättasse pugenud rästik. Tubli äi nimelt aitab pojanaist majapidamistöödes ja vajadusel hoiab ka lapsi. Samuti aitab talviste küttepuudega ja parandab köögis kraani. Ämmale lugu aga ei meeldi: mis asja see 64aastane mees seal minia juures passib, mis neil omavahel on? Meheema koguni õigustab Soomes töötavat poega, Raili meest: ja mis siis, kui vaesel poisil seal ongi silmarõõm – Raili ajatavat ju äiaga!

Railit häirib, et linnakeses on jutud lahti ning kuulujuttude generaatoriks pole keegi muu kui lihane ämm. Kuna Raili meheema peab juuksurisalongi, käib tema juurest läbi ligemale veerand linnarahvast.

"Ämm on emotsionaalne inimene. Rääkides paneb jutule pool juurde ja lõpuks usub ise ka, mida on kokku jahvatanud," tunnistab Raili, et on üritanud ämmaga rääkida, kuid too jääb endale kindlaks: teie kahe vahel peab midagi olema, miks muidu papa on rohkem sinu juures, kui kodus püsib.

Ämm öelnud, et mees ei liiguta kodus enam lillegi, kas siis nii võhmale on minia vana mehe ajanud või mis.

Ämm noore naise peale kade

Raili ütleb ohates, et see oli tegelikult abikaasa Tarmo idee, et tema äraolekul võiks tema isa nende elamisel silma peal hoida, vajadusel abiks käia ning pojalastega tegelda.

Mehele ei meeldinud Raili mõte kasutada mõnikord sõprade või vana koolivenna abi, kel kuldsed käed ja aega volilt.

Ajaratast tagasi keerates tundub Railile, et kohe pärast pulmi 2009. aasta jaanipäeval käivitus ämmas väike paanikakontor:

"Naeruväärt, aga maal nende juures olles jälgis ämmake hoolega, et me äiaga päris üksi pikemalt istuma ei jääks. Ikka leidis ta põhjuse meid lahku lüüa – kas saatis mind kasvuhoonesse või kupatas äia ootamatult poodi."

Tõsisemaks ütlemiseks läks ämmaga siis, kui Raili meheisa nimepidi kutsus – nii polevat kombeks!

Ämm torkinud ka aeg-ajalt poja ja minia suhet. Selles osas annab Raili meheemale õiguse:

"Eks ta lootis pojale sellist korralikku naist, kes koob ja küpsetab ning rohib ämmal peenrad. Üks selline pruudikandidaat oli meheemal pojale valmis vaadatud, aga sellest plaanist ei saanud asja."

Minia rikkus ämma peo

Raili naerab, et mehele minnes oskas ta ainult muna praadida, teda ei huvitanud, kuidas särgid-sokid puhtaks saavad, ka abikaasa emmetamine oli mõeldamatu. "Issand, sa ikka kraadisid teda ja tabletti andsid?" helistas ämm ühel südaööl Railile, kui kuulis, et poeg gripiga tõvevoodis.

Ämma 55. sünnipäev peeti suurejooneliselt. Soomest koju saabunud Tarmo sai üle pika aja sugulastega kokku, Raili aga tahtis tantsida. Poeg palus isal Railiga paar tantsutiiru teha.

Et sammud klappisid, tegi äi kergejalgse miniaga jutilt kolm tantsu. Viivitamatult tabas sünnipäevalast migreeni- ja seejärel nutuhoog ning üks peotortidest maandus vastu ust, mille äi oma vihase naise ees napilt kinni lüüa jõudis.

"Kuna Tarmo on pidevalt ära, on kuidagi iseenesest vähemaks jäänud ka ühises pereringis istumisi. Käingi lastega ämma-äia juurest tähtpäevadel korraks läbi, selline poolkohustuslik lühivisiit, et ei tekiks olukorda, et näed, minia tuli äia vaatama, ega ma teid sega," kirjeldab Raili häirivalt jäiseid suhteid Tarmo emaga.

Kuidas pingeid hajutada? Tundub, et seda Raili ei oska ning solvunud meheema ei üritagi.

Tuli hõõgub tuha all

Raili sõnul on ka äi häiritud oma naise tujudest. Kas põhjuseks on abikaasa kuraas või on viga milleski muus, kuid – äi ongi hakanud pojapere juures harvem käima.

Ja kui vahel tulebki, teeb hädapärased toimetused, parandab ja lapib, joob pakutud kohvi­kruusi kiiruga tühjaks ega jää õhtusöögiks – naisele ei meeldivat, kui mees tuleb täis kõhuga koju.

"Poisid tunnevad sellest suurt puudust ja igatsevad vanaisa taga, sest issi käib kodus harva, kaks korda kuus," kurvastab Raili, kes on pakkunud ka ämmale võimalust tulla nende juurde, olla koos lastega ja kas või ööseks neile jääda, kuid alati on meheema ettepaneku tagasi lükanud: kodus olevat tegemist kuhjaga, tal pole aega külla tulla.

Raili loodab, et ehk seekord jõulude ajal saab ta koos Tarmoga jääd sulatada.

Noored kinkisid emale-isale aastalõpureisi soojale maale. Ehk meheema rahuneb maha, kui saab kalli mehega päikese all teineteisest rõõmu tunda.

"Äi on mulle isa eest – õpetas mind autoga sõitma ja kalal käima!"

Kati (27) on südamest rõõmus, et alles nüüd, mehenaisena, on tal aimu, milline peab olema isa. Ema kasvatas teda üksi, sest isa suri, kui Kati oli alles 2aastane ja mingit kasuisa-varianti ei lasknud ema tekkidagi.

"Mul on äiaga ikka õudselt vedanud!" Kati räägib õhinaga, kuidas ta kevadel ja sügisel koos äiaga kalal käib – tema mehel puuduvat kalastamise vastu igasugune huvi. Ka polnud mehel kannatust naisele autojuhtimist õpetada.

"Paar korda üritas, ütles, et mis ma punnin, minust juhti nagunii ei saa. Tegelgu ma parem sellega, mis mul hästi välja kukub."

Kui Kati oma muret äiale kurtis, oli too lahkelt nõus sõiduõpetajaks hakkama, et minial oleks julgem autokooli minna.

"Äia ja ämmaga käisime sügisel metsas seenel, mees ei olnud nõus oma uue masinaga metsa tulema. Meheisa andis metsavahel autorooli minu kätte ja rahulikult seletas, mida teha."

"Mind praagiti välja, sest meenutan äiale tema esimest naist."

36aastane Airi on teist korda abielus, ent siiani on tal kahju esimese abielu purunemisest. Naise arvates oli põhisüüdlaseks just äi, kes lõppeks suutiski pojale selgeks teha, et tead, poiss, vale naise oled võtnud.

"Seda, et äia esimese naise nimi oli Airi ning et sellele naisele meeldisid ka teised mehed, sain teada ämma käest, kui ükskord kahekesi aias sõstraid korjasime. Ämmal oli tookord vajadus südant puistata. Ju ta sai aru, et äial on minu suhtes mingi vimm."Airi arvates oli meheisal foobia, et sarnaselt temaga on ka poeg Airi-nimelise naisega portsu otsa sattunud.

"No ja ta alustaski päästmist – hea sõbra kaudu orgunnis pojale Tallinna töökoha, nii et alguses käis mees kodus kaks korda nädalas, mõni aeg hiljem kord nädalas, siis hoopis harvemini. Põhjenduseks kas siis ootamatud töökohustused või koolitused.

Kui juba lahus olime, kuulis, kuidas eksäi olnud rõõmustanud, et näh, poiss sai ometi sellest Maxima plikast lahti!"

Airi töötas toona ühes Maxima keti poes vahetuse ülemana.

"Äia arvates olen ma liiga paks!"

Krista (32) elab mehe ja kahe lapsega ämma-äia maja teisel korrusel, alumisel korrusel asuv köök on kahe pere peale.

"Pärast teise lapse sündi jäid kõik rasedusega juurde võetud kilod alles, nuta või naera. Kaalun stabiilselt 85 kilo, näljutamine ei aita. Olen niigi tujust ära, aga siis äi veel ka oma nõmedate repliikidega. Oma arust teeb nalja, aga pole ju nali."

Hommikuti üks laps süles ja teine sabas trepist alla tulles on müdin kõva.

"Äi, paadunud ateist, lööb risti ette ja palub kõigevägevamat, et trepp paksu minni all kokku ei vajuks. Aga milles mina süüdi olen," kirub noor naine kipakat treppi. Kristat vihastab, et meheisa teda minniks kutsub.

Äia sünnipäeval istus Krista kogemata alumise korruse pererahva antiiktugitooli. Püsti tõustes kerkis ka puusade külge kiilunud tugitool põrandalt pisut lahti.

"Äi siis lajatas külaliste kuuldes, et nii suure ahtriga naisterahvas peaks külas olles tabureti kaasa võtma. Sellega oli pidu minu jaoks lõppenud."

Krista tunnistab, et nad otsivad juba mõnda aega koos mehega üürikorterit, kuid see ei ole lihtne, pealegi pole ka rahaga seis kiita.

Seitse käsku miniale

  • Äi pole sinu mees, sa ei pea teda armastama ega temaga ka tülitsema.
  • Ära flirdi äiaga, ta on ikkagi mees ja sina oled naine. Olgu pealegi, et pojanaine.
  • Ära kiru äia taga, kui tal ongi mõni pahe või käib ta mingil muul põhjusel sulle närvidele.
  • Äia sünnipäeva tasuks meeles pidada ka siis, kui ta ütleb, et on ise selle unustanud ja lilli pole vaja tuua.
  • Ära loe äia raha.
  • Arvesta äia hobidega ka siis, kui need sulle tunduvad tühise ajaraiskamise ja raha kulutamisena.
  • Ära planeeri äia aega.