Cartier käevõru. Foto: Cartier
Ilu ja mood
13. detsember 2014, 07:00

Cartier’ armastuse käevõru – igavese armastuse sümbolist staatuse näitajaks

Mis on need moe ikoonesemed, mida paljud ihaldavad, kuid vähesed endale lubada saavad? Sellest rubriigist loed edaspidi moe ikoonesemete kohta, mis on omasuguste seas need kõige-kõige kuulsamad ja ihaldusväärsemad.

Luksuslikke ehteid ja käekelli tootev Cartier asutati 1847. aastal Pariisis. Love Bracelet ehk eesti keelde tõlgituna armastuse käevõru on üks Cartier’ tuntumaid ehteid, mille disainis 1969. aastal Cartier’ disainer Aldo Cipullo.

Cipullo oli lummatud keskaegsest voorusevööst, millega mehed oma naised lahingusse minnes lukustasid, et need neile truudust ei murraks ja soovis luua midagi sellesarnast, kuid mis sobiks tänapäeva ühiskonda.

Nii sündiski armastuse käevõru ja sellega kaasas käiv kruvikeeraja, mis sai kiiresti kogu maailmas väga populaarseks.

Erinevalt tavalistest käevõrudest, mida saab hõlpsalt üle randme libistada, kruvitakse armastuse käevõru ümber randme ning reeglina seda enam ära ei võetagi. Vähemalt ei saa kandja seda teha, sest idee järgi jääb kruvikeeraja käevõru kinkija kätte.

See peaks sümboliseerima kahe inimese vahelist igavest armastust ja teineteisele pühendumist. Kui praegu kannavad selliseid käevõrusid reeglina vaid naised, siis tegelikult tehakse neid ka meestele. Idee järgi peaksidki mõlemad kaasad seda kandma ning hoidma kruvikeerajat, mis teise oma avab, enda käes.

Aja jooksul on hakanud käevõru ümbritsev romantiline pool aga vaikselt kaduma ja sellest on saanud rikastele omamoodi staatuse sümbol. Seetõttu ostavadki naised tihtilugu selle endale ise, mitte ei jää ootama, et keegi teine seda teeks. Kusjuures, kui Cartier armastuse käevõruga välja tuli, oli selline asi keelatud. Selle tohtis osta ainult kingituseks.

Kõige tavalisem Cartier’ armastuse käevõru maksab veidi alla 6000 euro ning sarnaselt muude luksustoodetega võivad hinnad tõusta sellest ka mitu korda kõrgemale, olenevalt sellest, mis väärismetallist see on tehtud ning kas ja kui suured teemandid seda kaunistavad.