KÄNGURUMAAL: Eesti vabariigi suursaatkond alustab soomlaste kaitsva tiiva all.
Eesti uudised
12. detsember 2014, 07:00

Austraaliasse luuakse Eesti saatkond (2)

Detsembri algul otsustas Eesti vabariigi valitsus asutada Austraalia pealinna Canberrasse suursaatkonna.

Seni oli Austraaliaga tegelev diplomaat Andres Unga (erakorraline ja täievoliline suursaadik Kagu-Aasia riikides) resideerunud Tallinnas. Nüüd seisab ees kolimine maailma kuklapoolele. Eesti vabariigi suursaatkond Austraalias alustab tegevust 1. jaanuaril 2015 esialgu Soome suursaatkonna ruumides aadressil 12 Darwin Ave, Yarralumla ACT 2600.

Austraalias elab umbes 10 000 eestlast. Selle tuumaks on suur Välis-Eesti kogukond, mis koosneb Teise maailmasõja ajal või järel Austraaliasse elama asunutest ning nende järeltulijaist.

"Suur hulk hiljuti Austraaliasse rännanuist on noored vanuses 18–30, kes kasutavad Eesti-Austraalia noorteprogrammiga loodud võimalust kaks aastat Austraalias töötada ja reisida," ütleb Helena Nõmmik välisministeeriumist.

Eelmisel aastal eksportis Eesti Austraaliasse kaupu 23,1 miljoni euro eest: peamiselt puitu ja puidutooteid (ligi 60%), masinaid ja seadmeid (19,5%) ning meditsiini- ja mõõteaparatuuri (5,4%).

Eesti importis Austraaliast mullu 7,7 miljoni euro väärtuses: eeskätt kalliskive ja väärismetalle (72,5%), keemiatooteid (13,2%) ja alkoholjooke (4,7%).