Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
4. detsember 2014, 07:00

Kuidas kuulus Rummu Jüri filmi pandi (1)

"Filmimise juures on tegelased ihu ja hingega, nii et võib loota enam-vähem kordaläinud teost, mille eest mitte ei pruugi punastuda," kirjutab Uudisleht 4. detsembril 1929 ja lubab, et "Jüri Rumm" 10. detsembril ühtaegu Rekordis ja Grand Marinas ekraanile tuleb. Esialgu vaid esimene seeria.

Hans Varessoo romaani järgi vändatud linateos on üks vähestest, mis tänapäevani peaaegu tervikuna säilinud. Jüri Rumm on selles mõisa toapoiss, kes ihunuhtlust saab ja seda härradele ei andesta. Ka tema armsam, toatüdruk Madli, on ohus ja nii nad kahekesi kelmust ja koerust teevad, et härradele valusalt kätte maksta.

Tolleaegsed kriitikud filmi ei soosinud. Pole ka ime, sest näitlejad olid suuremas osas amatöörid, isegi kino Rekord kojamehel oli osa. Madli rollis olnud Ly Kerge oli tõenäoliselt sama nooruke plika, kes järgmisel aastal Miss Estonia valimistel 18aastasena esimeseks näitsikuks kuulutati. "Omapärane sarmikus," märkis Vaba Maa, kes üldiselt hindas missivõistluse taseme ülimadalaks.

Kui aastaid hiljem avaldab Rahvaleht pikema järelehüüde Rummu Jüri õele Madlile, siis nendib leht: "Film omastele ei meeldinud. Stsenaariumi kirjutaja ja lavastaja olid annud oma fantaasiale liialt suure voli.". Omaksed tahtnud filmiprodutsendi kohtusse kaevata, kuid advokaat öelnud, et see maksab 100 krooni. Asi jäeti sinnapaika.