Kudumid on moes!
Ilu ja mood
22. november 2014, 15:00

Lõpuks ometi ei pea moe pärast külmetama! Kudumihullus alaku! (4)

Külmakraadid hakkavad endast märku andma, mis tähendab seda, et on aeg ennast välja minnes jälle korralikult sisse mässida. Õnneks toetab seda seekord ka moemaailm.

Kui üldiselt tähistab talve algus moelembestele põhjamaalastele ühtlasi ka pideva külmetamise algust, sest mood teatavasti kubujussiriietust ei soosi, siis sel aastal on vastupidi.

Vähemalt sel talvel ei pea külmast siniseks tõmbunud varbaid ja sõrmi kannatama ega nohu ja köhaga võitlema, sest üllatuslikult soosib mood tõeliselt sooje riideid. Soojatrendiga on lausa nii kaugele mindud, et kohati võib see isegi imelikuna tunduda. Näiteks võib tavapärase kampsuniga kanda ka kootud pükse või seelikut – rääkimata massiivsetest sallidest ja mütsidest.

Kõige trendikam on pikema lõikega kampsun või sviiter, mida võib kombineerida samas värvitoonis ja materjalist pükstega. Kellel pole aga selliseks küllaltki veidraks koosluseks piisavalt julgust, võib selle asendada näiteks kootud kleidiga.

Siiski tasub teada, et kootud kleidid, seelikud ja püksid kuuluvad kindlasti nende riiete hulka, millel pole moemaailmas mitme aasta pikkust eluiga, sest kõik see on pigem hetke moeröögatus. Samuti tuleb meelde jätta, et näiteks kampsunit ja kootud pükse on koos väga raske väljapool kodu edukalt välja kanda ning tulemus võib küllaltki totter olla.

Et kudumid on põhjamaalastele kui vesi, milleta on võimatu elada, anname ülevaate kudumitüüpidest, mis sellel hooajal ilma teevad.

Kuidas kudumeid pesta?

Kudumite puhul peab väga täpselt järgima juhiseid, kuidas neid puhastada. Üks väiksemgi viga, ja kampsun võib olla igaveseks rikutud.

Kudumeid on soovitatav pesta käsitsi, sest see pikendab tunduvalt nende eluiga. Jälgima peaks seda, et pesukauss oleks piisavalt suur ja pesuaine materjalile sobilik. Kindlasti peaks vältima väänamist ja märja kudumi riputamist riidepuule. Kõige õigem on riidest pärast pesu õrnalt vesi välja pigistada ja lasta sel kuivada horisontaalasendis mõne rätiku peal.

Tähelepanu tuleb pöörata ka veetemperatuurile, mis võib olla erinevat tüüpi villade puhul erinev. Näiteks lambavillast riideid tuleb pesta jahedas, meriinovillast ja kašmiirist riideid aga soojas vees.

Mis on kašmiir ja mis on meriinovill?

Meriinovill on kõrge kvaliteediga vill, mida saadakse meriinolammastest. See on pehme ega torgi, on vetthülgav ja hoiab naha soojana, kui väljas on külm ning jahutab, kui on soe. Meriinovillast tooted on reeglina küllaltki kallid.

Mõnevõrra odavamad, kuid siiski piisavalt priske hinnasildiga on kašmiirist tooted. Seda saadakse Himaalajas kasvavate kašmiirkitsede alusvillast.

Sellest materjalist kampsunid on väga kerged, pehmed ja kuigi tunduvad käega katsudes õhukesed, hoiavad need hästi keha soojas. Samal ajal saab neid palavust kartmata kanda ka soojemal ajal.

Sarnaselt meriinovillast riietega peavad ka kašmiirist tooted õige hoolduse korral väga kaua vastu.