Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
18. november 2014, 07:00

Kuidas Joosep Toots tomahavkist teadis (4)

Lööme "Kevade" lahti. Loeme, kuidas Toots käis Kiire järel kui uni ja pakkus oma tomahavki, et Jorh talle uiske laenaks. Ja palvetada tahtis Toots ilmtingimata Ameerika asunike moodi.

Kuidas Toots teadis tomahavkist ja Ameerika asunikest? Ta oli lugenud "Nahksuka jutte", mida eesti keelde tõi Franz Hoffmanni muganduse järgi varjunime ­Johann Lill all Johann Jürgenstein, Kodavere kihelkonnakooli juhataja, hiljem Sakala tegevtoimetaja. Õpetaja Lauri kõrval teine koolmeister, kes Tootsi elu mõjutas.

Rohkete tõlgete ja muganduste seas on Johann Jürgenstein ehk Lill kirjutanud ka raamatu, mille pealkirja palun nautida: "Ilu-tuled. Õpetus, kuidas rakettisid, sära-kuulisid, tule-kurnisid, turtsujaid, tonderdajaid, Bengaalia hiilgust ja muid lõbu- ning ilu-tulesid walmistada". Ta oli ka näiteks Dickensi "Pickwick klubi järelejäänud paberite" esmaeestindaja. Hiljem ostis vennalt endale talu Pärnumaa Sauga valda ja asus ühistegevust edendama – kohalikku võid müüdi isegi Peterburi. Selle kõrval jätkas rahvahariduslikku tegevust ja kirjutamist – ta oli üks XIX sajandi agaramaid kirjamehi siinmail. August Kitzberg hindas teda meie omaaegse kirjanduse osavamaks jutustajaks.

Praeguseks peaaegu unustatud Tootsi ja paljude teiste noorte omaaegne inspireerija Johann Jürgenstein sündis täna 160 aastat tagasi.