Foto: Alamy
Suhted
15. november 2014, 10:00

Hea abielumees ei sünni iseenesest, tema loojaks on abielunaine (17)

Kui naisele ei meeldi originaalpakendis mees ehk Miks naised meest tuunivad.

Kui mees ja naine tuttavaks saavad, loodab naine, et ta suudab meest muuta ja mees loodab, et naine ei muutu kunagi. Tegelikult eksivad mõlemad. Kohe kooselu alguses haaravad paljud naised härjal sarvist ehk siis hakkavad hoolsa aednikuna oma meest kujundama nagu ilupõõsast.

Täpsemini öeldes: hekikäärid pihku, sest kõigepealt lähevad revideerimisele mehe kombed, välimus, habe ja juuksed – kaua see hobusesaba ikka seljal tilpneb, omal pealagi paljas. Seejärel võetakse luubi alla mehe riietus, tema sõbrad ja hobid. Pole harvad juhud, kui kümme aastat kooselus tiksunud mees on selle ajaga kaotanud armastava kaasa taktikepi all enamiku oma sõpru ja hobisid. Alles jääb vaid see, mis leiab naise heakskiitu ­– mida aktiivsem naine, seda vähem.

Härrad elukunstnikud räägivad, et mehe kõige suurema kiusatuse ja loomse pärandi – polügaamia! – ületamiseks vajab mees minimaalselt kahe ja maksimaalselt nelja naise kasvatust.

Nagu ütleb laulusalm – "Naised on hullud, hullud ja uhked on nad. Neid hulle püüda katsed mõnikord mul luhtuvad."

Tsiteerides tuttavat härrat: "Abielu või siis kestev paarisuhe on igal juhul koostööpakt, võrreldav riikide konföderatsiooniga, milles kumbki pool ise loovutab mingi osa oma vabadustest, kuid säilitab ikkagi autonoomsuse."

Hea mees ei sünni iseenesest, tema loojaks on naine. Ajapikku mehe originaalpakendi täielikult lõhkunud naine aga kaotab sageli mehe vastu huvi. See on ajalooline tõde, et naine, kes püüab meest muuta ja on oma tööga hakkama saanud, siis ei meeldi mees talle enam. Naise uus kallim pole mingi pehmo, vaid ikka tõeline mees. Mees nagu metsik loodus, kuhu ükski naine pole siiani suutnud jätta oma jälge. Peaaegu selline, nagu seda oli naise eelmine mees.

Seda pluusi sa enam selga ei pane!

Riietumine on mehele õrnem teema kui ükski naine seda arvata võiks. Kui mehe riidekapis on viis eri firma musta T-särki, mõni pusa, kahed teksad ja üks ülikond, siis tähendab, et mees on riides. Mis õigusega viskab naine tema kalli Nike pluusi koos laste dresside ja karvase pusaga pesumasinasse. See on ju tõeline häving, kui masin peseb 40kraadise veega ja on lülitatud täisrežiimile. See tähendab, et naine on hankinud mehele ühe fuksiaroosa ja teise sirelililla pluusi. "Sulle meeldib? Kanna siis ise!" lõugab vihane mees nii et korter kajab.

Naine säilitab rahu. Poisist kasvab mees. Kui täna neid triiksärke mees selga ei pane, siis kuu aja pärast kindlasti. Küll ta selle nimel juba meest töötleb.

"Ma tunnen ennast topisena, ma ei ole mingi pede!" ajab mees sõrad vastu, kui mõne aja pärast tuleb abikaasadel onu Juhani juubelile minna.

Naine on leebe, vaatab oma kätetööd: "Sa ei kujuta ette, kui hästi sulle see särk ja lips sobivad. Tead, kellega sa sarnaned, mis selle poliitiku nimi oligi, aita meelde tuletada."

Normaalne mees täiendab oma garderoobi vajaduse järgi ja naisukese soovitusi kuulates. Noorukist saigi mees. Lõhkiste teksade asemel on mehel kapis kolm ülikonda ja viis triiksärki. Naise utsitusel on mees rakendust leidnud ühe erakonna valimisvankri vedamisel. T-särgid ootavad aga paremaid aegu.

Eelmäng ehk Väiksed argimüksud

Meestel on tahtejõudu, kuid naised saavutavad oma tahtmise. Piisavalt palju on ka mehi, kes ennast vabalt naistel muuta, kujundada ja vormida lasevad. Ja lisaks kõlab nende klassikaline lausekujund: "Ma ei saa, naine ei luba."

Naine teab, mis mehele on hea, mis halb. Õlu, suitsud ja sõbrad on igal juhul out. "Naine käib igal hommikul ja õhtul duši all, pesku terviseks! Ma ei kobise ta kallal, kui ta tunniks ajaks vannituppa sulgub. Ma olen puhas poiss, habe aetud ja riided puhtad. Ma pesen ennast korrapäraselt ja vajaduse korral! Kuid hommikul duši alla minna? – Sellisele terrorile ma ei allu," rääkis üks mees saunas isaga õlut juues.

Tänaseks on olukord muutunud: kuna peres on nüüd koer, käib mees koeraga hommikuti jalutamas ning tere tulemast klubisse! – enne hommikusööki jõuab ta veel duši all käia. Miinuste kõrval näeb mees ka plussi: kehakaal on poole aastaga tervelt 11 kg võrra vähenenud.

Kass ja hiir

Iga mees väärib oma naist ja vastupidi. Kaasasündinud loomusest vihkavad naised kõike või peaaegu kõike, mida armastavad nende mehed. "Kuidagi märkamatult ja enesestmõistetavalt kujunes meie peres välja nii, et kaks korda kuus sõitsime maale naise vanematele appi. Kui oligi mõni vaba nädalavahetus ja sõpradega plaan kalale minna, ööbimisega kusjuures, oli naine samaks kuupäevaks kavandanud mõne toreda klubiürituse. Mind see värk absoluutselt ei huvita, aga mis mul üle jäi – naine lubas vastasel juhul minna pittu oma eelmise peikaga," kurab üks kavaler, kes iseenesestmõistetavalt läks naise klubiüritusele, naise sõbranna soolaleivapeole, võõrustas jõuludest uue aastani oma kodus naise sugulasi.

Naine, kes võtab oma mehe igale poole kaasa, meenutab kassi, kes mängib hiirega ka siis, kui viimane on juba surnud. Kadusid sõbrad, kadusid hobid. Vaba aeg? – "Nagu proua ütles!" sest keeldumine tõi kaasa hüsteeriahoo, mille leevenduseks neelas abikaasa rahustit.

Ja kolmeks päevaks küüditati mees magamistoast diivanile magama. Kuigi mehed on tuntud lobisejad, siis mees oma naist teisele naisele taga ei räägi. Saatuse irooniana on mehe endise praegune elukaaslane kalamees, neil on "ujuv maja" ning naine on täiesti ära pööranud, käib mehega koos järvel. "Naised ei tea ise, mida nad tahavad," nendib mees nukralt.

Kuuldavasti proua enam rahusteid ei vaja.

Naine teab, mis on mehele hea

Harjumustel on jõud, kuid ka nendest annab meest võõrutada. Näiteks kui naine eelistab hommikul kohvi, mees aga teed juua. "Tõuse ja sära!" ütleb naine armsa naeratusega mehele kohvikruusi ulatades.

Nädala-kahe möödudes on mees kohviga leppinud. Pole ju mõtet tühjast tüli tekitada. Neid asju, mida naine plaanib mehest välja juurida, on teisigi: miks ta suitsetab, lollide naljade üle naerab, silm punnis telekast jalkat vahib. Naisele ei meeldi, et mees peseb hambaid alles pärast hommikusööki, kuna ta ei näe mõtet hommikul neid kaks korda nühkida. Miks mees ei võiks süüa samamoodi nagu naine müslit ja banaaniga leppida, miks peab päeva alustama praeliha ja pannitäie härjasilmadega. "Kuidagi imelik on pidevalt aru anda ning pahandada saada oma eelistuste ja harjumuste tõttu," ütleb mees, keda ei vaimusta armsama ultratervislik eluviis.

Aga muidu olevat neil kõik omavahel okei, kuigi ta pole lasknud end toidulisandiusku pöörata. Vähemalt seni. Suhteeksperdid soovitavad enne päriselt paari heitmist ja kokku kolimist teineteise harjumusi tundma õppida. Elage koos nädal või paar või minge reisile, veel parem matkama. Mõnigi veealune kari muutub seejärel nähtavaks. Kui naisele mehe käitumises vastumeelseid harjumusi liiga palju koguneb, siis muutub tavaliselt mehe nimi naise jaoks. Ja ka vastupidi.

Kääridega patsi kallale

"Alguses polnud sellest justkui midagi, et ajasin oma pea kiilaks, naine leppis sellega."

Mehe sõnul selgus tõde alles mitu aastat hiljem: naine ei kannata nulliga pöetud päid silmaotsaski. Naise poolt oli ka ämm: kiilakal on paratamatult päti nägu peas. Ämm utsitas tütart ­tagant, mees olevat nagu äsja Makarenko kolooniast põgenenud.

Mees oma imagot ei muutnud, ütlemised läksid aga järjest teravamaks: pealagi paljas, tea, kas potentsiprobleemid. Mees kasvatas juuksed pähe, et vaigistada kisakoori. Ikka ei saanud hea, sest naisele ei meeldinud salgutatud tukk mehe otsmikul, mees sarnanevat nüüd hobusega. Ja et kiilakana olevat mees olnud rohkem seksikas.

Üks patsiga mees oli isaks saades mures, et kas lapse pärast peab ta oma patsist loobuma. Naiselgi olid pikad juuksed. Ämm aga leidis, et see on naljanumber, kui kaks patsi lapsevankrit lükkavad. Kaks kuud ämma vingus nina – siis lõikas naine endale veetleva poisipea. Naise selgitus soengumuutusele: "Jumaldan pikkade juustega mehi. Neis on midagi erilist. Iga jobu ja memmekas ei julge endale patsi kasvatada. Minu mehel on fantastiliselt ilusad juuksed!"

Naise sõnul pole oluline, milline on mehe pea, tähtis on see, mis on pea sees, millest mees elab ja mõtleb.

Õnneks ei pea keegi standardite järgi elama, kuigi naistele enamasti meeldivad siledad ja sätitud mehed. Teistele eevatütardele aga jäävad silma ainult karvased ehk siis patsiga härrad. Ka suhteeksperdid usuvad, et juuksed pole ainult naiste ehe. Ka mehele võivad pikad juuksed sobida. Nimetab aga keegi patsiga meest perverdiks, siis tekib küsimus: kelleks nimetada poisipeaga naisi?

Kokku või lahku?

Miks naine pingutab aastaid, et muuta mehe harjumusi ning siis nuriseb, et see polegi enam see mees, kellega ta abiellus? Miks üldse on vaja teist inimest jõuga painutada? Lihtsam ja närvesäästvam oleks anda mehele võimalus leida naine, kes temaga lepiks sellisena, nagu ta on. Sel juhul saaks eos maandatud ka mehe soov naist pidevalt korrigeerida. Arukas ja armastav naine suunab ja juhib meest nii oskuslikult, et mees usub raudkindlalt, et tema eduka karjääri ja imago muutuse taga on ainuisikuliselt tema ise – mida oligi tarvis tõestada.

Pikka aega koos elanud paarid on lõpuks ühte nägu ning see on märk, et nii mees kui ka naine on teineteisega tublit tööd teinud. Pidev sõda ja rahu või teineteisest hooliv ja kokkuhoidev liit? Õnneks ei ole kõik naised neurootikud, õnneks on ka väga palju toredaid mehi. Õige inimene tuleb lihtsalt üles leida. Nagu nõel heinakuhjast.