Alternatiivne ülerõivas.Foto: AFP / Scanpix
Ilu ja mood
15. november 2014, 13:00

Talveaja stiilinipid moelõvidele ja tavalõvidele

Kui sügisel on tänavapilt veel küllaltki värvikas, siis nii kui õhk talvisemaks muutub, läheb ka pilt halliks ja seda nii naiste kui meeste seas. See aga ei pea sugugi nii olema.

Eesti mees ei ole teab mis suur värvilemb ja elab meelsasti värvimaailmas, kus kesksel kohal on must, hall, valge, pruun ja sinine. Kuigi pidevalt soovitatakse riietusse värvi lisada ja meestemoessegi on tulnud erksamaid toone, siis nende kandmisel peaks siiski lähtuma sisetundest. Kui ikka ei taha endale roosat või lavendlikarva särki selga panna või punaseid pükse kanda, ei pea seda ka tegema. Küll aga ei tähenda see seda, et tagasihoidlikumate toonide eelistajatel polegi võimalik moelõvi staatusesse tõusta või on õigus igavalt riides käia.

Võtmeks hallist massist piisaval hulgal eristuda, mis peaks sobima nii moelembematele meestele kui ka neile, kes moega iga päev sina peal ei ole, on uudsete riidekoosluste tekitamine.

Nähtavad kihid

Ülerõivas ei pea ilmtingimata olema paks, vaid tegelikult võid vabalt kanda oma lemmikjakki või nahktagi aasta läbi. Seda loomulikult juhul, kui kannad seal all mitut kihti riideid. Kihilise riietumise puhul on stiilivõtmeks aga see, kui kõik kihid ka näha oleks. Muidu näed välja nagu viinerikilesse topitud sardell!

Tagasi lapsepõlve

Ära karda jätta endast poisikese muljet, kui kannad külmade ilmadega kootud mütsi, salli ning sääresoojendajaid. Kuid pea meeles, et kui tahad siiski välja näha nagu täiskasvanu ja endast mitte narri muljet jätta, jälgi, et müts, sall ja sääresoojendajad oleksid kvaliteetsetest materjalidest ning tagasihoidlikes toonides. Neoonsed värvid ja kõikvõimalikud mustrid jäägu siiski kooliaega.

Lohakad aksessuaarid

Kui kannad iga päev viisakaid kingi ning käe otsas ripub konservatiivse välimusega kott, siis see nipp on sinule. Nimelt võiksid oma viksid ja viisakad aksessuaarid vahetada millegi sellise vastu, mis näitab, et tegelikult mõistad sa ennast vahel ka lõdvaks lasta. Kingade asemel vali vaba aja jalatsid (näiteks tänavatossud) ja kotina kasuta seljakotti.

NB! Oma igapäevast viksi ja viisakat riietust kanna edasi!

Pusad ja kudumid vahetusse

Kui sviitreid seostatakse eelkõige viisakama üritusega ning pusasid vaba ajaga, siis sel talvel võid rahumeeli seda reeglit rikkuda. Sobita oma pusa (ilma kapuutsita!) näiteks triiksärgi ja lipsuga. Väidetavalt pidavat kašmiirkampsuniga jõusaaliminek olema ka väga trendikas, kuid seda võivad siiski proovida vaid andunud moelõvid.

Alternatiivne ülerõivas

Seda nippi võiksid proovida pigem need mehed, kelle südame mood ja riided tõesti veidi kiiremini lööma panevad. Kuivõrd see soovitus eeldab seda, et tavaline jope ja mantel jäetakse koju ning nende asemel trotsitakse külmakraade hooaja moeröögatuste – pontšode ja villaste keepidega.

Päikeseprillid

Ei, päikeseprillid pole mõeldud ainult suveks, vaid neid võid väga hästi kanda ka talvel, kui ere päike peegeldab lumevaibalt silmadesse nii, et lausa valus hakkab. Peale tervisefunktsiooni lisavad prillid välimusse olulise doosi trendikust.

NB! Pane tähele, et talvisel ajal tänaval kandmiseks võiksid prillid olla tagasihoidlikumates värvitoonides ja tumedate klaasidega. Värviliste klaaside ja raamidega prillid hoia suveks või suusakuurorti.

Rõhk saabastele

Külmem aeg annab võimaluse kanda saapaid, mis näitavad, mis puust mees sa tegelikult oled. Jalavarjud, mis rõhutavad mehisust, maskuliinsust ja enesekindlust, on tihti just see, mis välimuse tavapärasest veidi erilisemaks teeb.

Valed ülerõivad

Kui üldiselt võib ülerõivad jagada kaheks: need, mis seostuvad eelkõige vaba ajaga ja need, mis tõmmatakse selga pidulikumatel juhtudel. Et hallist massist eristuda ja endagi argipäev põnevamaks muuta, võiks aga senised arusaamad segi ajada. Näiteks sportlikuma hõnguga vatiin- ja sulejoped võiks kombineerida kokku ülikonnaga. Samamoodi võiks ülikonnaga kombineerida karvase kraega parkasid, mida eelkõige seostatakse vaba ajaga.

See aga ei tähenda, et mantli peaks pensionile saatma. Mantleid võiks sel hooajal sobitada hoopis T-särgi ja teksadega ning tänavatossudega. Kuivõrd mantlid on enamasti villased, siis ei peaks selline kooslus ka külmanärve liigselt proovile panema.

NB! Sule- ja vatiinjopede puhul jälgi, et need oleksid ühevärvilised. Nii-öelda lumelauajoped, mis on ruudulised, triibulised, täpilised või mõne muu mustriga ja sobivad eelkõige suusamäele, jäägu siiski sportimiseks.