Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
14. november 2014, 13:03

Neli müüti menstruatsioonist (17)

Menstruatsioonist liigub erinevaid müüte, millest enamik ei vasta tõele, näiteks et "päevade" ajal ei tohi trenni teha või kuuma vee all olla.

MedicalDaily toob välja neli müüti, mis puudutavad menstruatsiooni.

Kuum vesi suurendab verevoolust. Ei suurenda, vaid hoopis stimuleerib vereringet, mis võib omakorda leevendada menstruatsiooniga kaasnevat valu või krampe. Seetõttu võib menstruatsiooni ajal näiteks mõnuleda vannis.

Menstruatsiooni ajal ei jää rasedaks. Päevad ei ole rasestumisvastane vahend. Sperma elutsükkel võib olla isegi kuni 48 tundi ehk siis isegi kui naine seksib raseduse ajal, ei ole ta kaitstud rasestumise eest.

Trenni tasuks vältida. Liikumine võib hoopis leevendada kaasnevaid valusid, kuna trenn aitab organismil toota valu vähendavaid kemikaale. Trenni tasuks vältida ehk vaid siis, kui menstruatsioon on väga valuline või krambirohke.

PMSi sümptomid on väljamõeldis. Absoluutselt mitte. Pea iga naine märkab juba enne menstruatsiooni, kuidas rinnad muutuvad hellaks, tuju langeb või ärritutakse kiiremini. Põhjust päris hästi ei teata, kuid arvatakse, et põhjus peitub hormoonides, mis mõjutavad kesknärvisüsteemi.