Õhtulehe reporter Liina Metsküla sambatennis tantsuklubis Los Lunares.Foto: MARI LUUD
Mitmesugust
7. november 2014, 16:51

ÕHTULEHE VIDEO! Samba brasileira: Tuhat ja tuline! Vot, see on alles tõeline trenn! (4)

Nii palju, kui ma sambat varem näinud ja katsetanud olen, võin öelda: sammud lähevad sassi ja keeruline on taktis püsida. Seekordne samba brasileira treening tõestab.. et nii ongi.

Selleks, et sammud hästi välja tuleksid, tuleb nende tehnika ära tabada. Los Lunaresi tantsuklubi samba brasileira treener Mariliis Aia õpetab, kuidas seda teha: jalad kaarega eest läbi ja kõrvale. Nii kogu aeg.

Olen sambat proovinud varem vaid osana zumba treeningutest ning asi pole alati just kõige paremini välja tulnud. Aga ei – kui teha Mariliisi õpetuse järgi, siis hakkab asi juba jumet võtma.

Õnneks otsustan viimasel hetkel tossud jalga panna. Sokkide väel oleks märksa keerulisem samme harjutada. Liiga libe.

Vaatan kõrvale ja märkan, et ühel trennilisel on jalas kõrge kontsaga kingad. Ma ei tea, kuidas tema veel hakkama saab...

Kui jalgade töö on selge, peab ette võtma käed. "Käsi tuleb liigutada nii nagu tõstaks neid veepotti," selgitab Mariliis. Liigutame käsi sedamoodi, et küünarnukk tõuseb üles, seejärel alles labakäsi.

"Käed peavad olema ilusad, sõrmed harali," annab Mariliis näpunäite, et kõik kaunis välja näeks.

Tagasihoidlikku eestlast saab panna sambat tantsima!

Püüame tantsida, et nii jalad kui käed liiguksid õigesti. Peagi väsivad käed ära, jalad mõneks ajaks veel jaksavad. Seda ainult mõneks ajaks.

"Ma enam ei jõua!" sosistan fotograafile, kui meile antakse poole tunni pärast joogipaus. Ma teen mitu korda nädalas trenni, aga see väsitab oodatust rohkem.

"Sambatants on ikka väga aeroobne treening. Kujutad nüüd ette, et sa seda kuskil sambakarnevalil kolm tundi järjest teed. Sa pead väga treenitud olema selleks," toonitab ka Mariliis samba korralikku treeningaspekti.

Pühin higi otsaeest, liueldes ühest ruumi otsast teise. "Ega trenn ei peagi lihtne olema," muigab meie treener.

Tantsutreening on mõnus, asjad tulevad juba välja. Kuid mina tunnen miskit vajaka jäävat. Ma ei suuda täielikult sisse elada. Vaatamata sellele, et muusika käib kõvasti ja sambarütmid on kuumad.

Et asi paraneks, soovitab Mariliis tihedalt trennis käia – siis jäävad sammud pähe ja aeg kulub vaid nautimiseks.

"Kui sa sellise põhja juba alla saad ja tehnika käpas on, ei mõtle sa enam põhisammude peale," arvab ta.

Kui kerge on aga tagasihoidlikku eestlast panna kuuma sambat tantsima? "Tulisust jagub. Vahest on nii, et üritad terve trenn vaadata, kas neile ikka meeldib, kas ikka on äge. Ühtegi emotsiooni näos ei ole. Aga pärast trenni tulevad ja ütlevad, et hullult kihvt oli," räägib Mariliis naerdes.