Mitmesugust
6. november 2014, 12:59

Kukkusid hamba välja? Selle saab tagasi panna! (1)

Õige tegutsemise korral saab koos juurega välja tulnud hamba tihtipeale päästa, ilma et oleks vaja paigaldada kallis implantaat, õpetavad asjatundjad Leedsi ülikoolist Suurbritanniast, kes korraldavad riigis ka vastava teavituskampaania.

Esiteks ei tohi hammast ära visata. See tuleb hoopis üles korjata, puhtaks teha – näiteks keelega üle tõmmates või jooksva vee all, juureosa kraapimata –, panna võimalikult samasse kohta, kust see ära tuli, ning hambaarsti erakorralisele vastuvõtule minna. Minutid on siin väga olulised. Kui hammas on hambasombust välja tulnud, on selle närvid ja veresooned katkenud, verevarustus hambaga lõppenud. Kuid õrnad rakud hambajuure pinnal on võimelised end uuesti lõualuu külge kinnitama, kuni need ei ole kahjustada saanud.



Kui hammast pole võimalik minutite jooksul suhu tagasi panna, tuleks see asetada piima sisse, mis aitab hoida hambajuure loomulikku vedelikusisaldust ja aitab selle rakkudel kauem vastu pidada, isegi kuni kuus tundi.



Vigastuse tõttu välja tulnud jäävhammas on üks väheseid erakorralise abi olukordi hambaravis, seetõttu on vaja teada, kuidas sellises olukorras õigesti käituda. Hamba omale kohale tagasi asetamine võib selle päästa. Kui kõrvalseisjad, parameedikud ja kiirabiarstid seda teaksid, võiks päästa palju rohkem hambaid.



Eksperdid soovitavad samuti hoida näiteks telefonis fotot enda naeratusest, see aitab hambaid täpsemini õigele kohale sättida.



Allikas: Daily Mail