Tõnis Erilaid.Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
1. november 2014, 08:00

Kuidas kirik Ervin Õunapuuga võitles. (4)

«Ristiusu jumala nimi on häving,» kirjutas Ervin Õunapuu kümme aastat tagasi 26. oktoobril Eesti Päevalehes, lootes terve mõistuse võidule usuhulluse ja dogmade üle.

Kirikule olid aga lausa vastumeelsed Õunapuu kinnitused selles kirjatükis, nagu «Eesti riigikirikuks pürgiv EELK on reaalne Lutheri vaimsuse kandja, seega võib julgesti väita, et EELK on kuritegelik organisatsioon ja selle juhid tõelised kurjategijad. Arhiividokumendid kinnitavad, et just luteri pastorid viisid läbi julmi nõiaprotsesse ja hukkamisi. Ka on mitmed EELK kõrged ametnikud olnud KGB palgal.»

Möödus mõni päev ja 1. novembril 2004 kirendasid ajalehtede internetiportaalid uudisest, et tollane peapiiskop Jaan Kiivit saatis riigiprokuratuurile avalduse kriminaalasja algatamiseks kirjanik Ervin Õunapuu vastu. «Õunapuu on solvanud ja halvustanud Eesti kristlasi, EELK töötajaid ja kiriku liikmeid,« kirjutas Kiivit.

Ja möödus jälle nädal, kuni Põhja prokuratuur teatas, et ei alusta kriminaalasja, sest Õunapuu arvamusartikkel ei kutsunud üles usulisele vihkamisele. Tegu oli kirjaniku isikliku arvamusega.

Katsed sõnavabadust piirata on ikka läbikukkumisega lõppenud. Meelde torkab  1996. aasta skandaal Kivisildniku teose «Eesti Nõukogude Kirjanike Liit 1981. aasta seisuga, olulist» ümber. Oli üsna räige teine. Kriminaalasi suleti kuu ajaga.